Douane vervangt identificatienummers die gebaseerd waren op burgerservicenummers – IT Pro – Nieuws

Douane vervangt identificatienummers die gebaseerd waren op burgerservicenummers – IT Pro – Nieuws

In België hebben ze volgens mij ook een methode waarmee je via je ID kaart kan identificeren, door deze via een apparaatje te scannen. Zo kan je inloggen op overheid websites etc.
Wij hebben DigID. Laten we dat eens openstellen, dat we bij de bank kunnen inloggen met DigID.
Je kan wel overal met Facebook, Twitter, Microsoft, Google etc inloggen, maar nergens anders met je DigID.
Ik vind dat Rex zeker een punt heeft, al het gedoe om die nummers geheim te houden en alle niet geheime nummers om te zetten (nu van de Douane, paar jaar geleden voor zelfstandig ondernemers). Dat mag ook wel wat kosten.
Als ze DigID openstellen voor andere bedrijven, desnoods met handmatige goedkeuring voordat je de API keys krijgt om dat te gebruiken als bedrijf en vooraf bepaalde scopes (bijv alleen voornaam, voor + achternaam, BSN, leeftijd, woonplaats, adres, whatever) dan lost dat ook van alles op.

Denk voor iedereen een stuk eenvoudiger, zelfs voor de oudere generatie.
Die hoeven maar één login systeem te kennen en te gebruiken, en vanaf daar kunnen ze alles doen.
En geen zorgen dat een bedrijf zomaar DigID implementeert en te veel data vraagt, want dat moet vooraf goedgekeurd worden door de overheid.

Bron: https://tweakers.net/nieuws/198778/douane-vervangt-identificatienummers-die-gebaseerd-waren-op-burgerservicenummers.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.