Duo veroordeeld voor stelen van 1,5 miljoen dollar aan Apple-giftcards

Duo veroordeeld voor stelen van 1,5 miljoen dollar aan Apple-giftcards

In de Verenigde Staten zijn twee mannen veroordeeld die voor 1,5 miljoen dollar aan Apple-giftcards wisten te stelen. Naast het uitzitten van een gevangenisstraf moet één van de twee mannen Apple een schadevergoeding van 1,26 miljoen dollar betalen. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie.

De fraude vond plaats van 2015 tot en met 2017. Eén van de mannen wist in verschillende Apple Stores de apparaatjes te stelen waarmee klanten bij Apple Store-medewerkers kunnen betalen. Met de gestolen apparaatjes, Isaacs genaamd, zat de man buiten de Apple Store. De apparaatjes waren zodoende nog steeds verbonden met het wifi-netwerk van de betreffende winkel.

Met het ingelogde werknemersaccount op de apparaatjes kon de man vervolgens voor duizenden dollars aan giftcards aanschaffen. Vervolgens laadde de man deze giftcardcodes in Apples oude wallet-app genaamd Passbook, om zo qr-codes te genereren. Van deze qr-codes maakte de man screenshots en stuurde die naar zijn handlanger die zich 2400 kilometer verderop bevond.

De handlanger gebruikte de qr-codes om bij andere Apple Stores allerlei dure elektronica aan te schaffen. In de zestien maanden dat de twee actief waren werd erop deze manier een bedrag van 1,5 miljoen dollar aan giftcards buitgemaakt. De man die de apparaatjes stal en giftcardcodes verkreeg werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar en het betalen van een schadevergoeding van 1,26 miljoen dollar aan Apple. Zijn handlanger die de giftcards voor apparatuur inwisselde kreeg een celstraf van drie jaar en één maand opgelegd.

Bron: https://www.security.nl/posting/749354/Duo+veroordeeld+voor+stelen+van+1%2C5+miljoen+dollar+aan+Apple-giftcards?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.