E-maildienst: Brussel wil massasurveillance in naam van kinderbescherming

E-maildienst: Brussel wil massasurveillance in naam van kinderbescherming

De Europese Commissie wil in de naam van kinderbescherming massasurveillance doorvoeren dat tot het ergste surveillanceapparaat buiten China kan leiden, zo stellen Matthew Green, cryptograaf en hoogleraar aan de Johns Hopkins University, en versleutelde e-maildienst Tutanota.

Gisteren kwam de Europese Commissie met het plan voor nieuwe wetgeving die online serviceproviders verplicht om kindermisbruik te detecteren, rapporteren en verwijderen. “De Europese Commissie beschrijft één van de meest complexe massasurveillance-apparaten buiten China. Zelfs wanneer een AI je privéberichten scant, blijft het ongerechtvaardigde massasurveillance van iedereen. Wederom gebruikt de Europese Commissie kinderbescherming als voorwendsel om zonder aanleiding massasurveillance te introduceren”, zegt Matthias Pfau, ceo en medeoprichter van Tutanota.

Hoogleraar Green noemt het voorstel van de Europese Commissie het ergste document dat hij ooit heeft gezien. “Het beschrijft het meest complexe massasurveillance-apparaat dat ooit buiten China en de Sovjet-Unie is uitgerold. En dat is geen overdrijving.” Green vreest dat de technologie uiteindelijk ook in handen van andere overheden zal komen.

Pfau waarschuwt dat met een dergelijk voorstel iedereen continu in het geheim wordt gemonitord en de lijst met verboden afbeeldingen en content wanneer gewenst kan worden aangepast. Uiteindelijk kan de technologie voor allerlei andere zaken worden ingezet. De Tutanota-oprichter wijst naar openbare gegevens waaruit blijkt dat de meeste surveillancebevelen samenhangen met drugsmisdrijven en niet om kinderen te beschermen.

“De gegevens doen de vraag stellen of het plan van de Europese Commissie echt om het beschermen van kinderen gaat, of het introduceren van surveillancemogelijkheden die wanneer gerealiseerd ook voor andere onderzoeken zijn te gebruiken”, merkt Pfau op.

ImageBron: https://www.security.nl/posting/753302/E-maildienst%3A+Brussel+wil+massasurveillance+in+naam+van+kinderbescherming?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.