Economische Zaken onderzoekt verplicht IPv6-gebruik voor overheidsinstanties

Economische Zaken onderzoekt verplicht IPv6-gebruik voor overheidsinstanties
Ik denk dat we nu de kip aan het fixen zijn terwijl het EI het probleem blijft.

#1 IPv4 werkt nog steeds, en bijna alles draait er op.
#2 IPv6 werkt niet overal, levert problemen op met configuratie, beheer, apparatuur, beveiliging en is niet overal beschikbaar.

Overstappen op IPv6 levert niets op (ja, extra werk en extra risico’s)..
Je MOET de IPv4 omgeving in de lucht houden omdat nog lang niet alles IPv6 ondersteunt.
Dat Google zegt dat meer dan 25% van hun zoekopdrachten vanaf IPv6 adressen komen en dat daarmee bewezen is dat IPv6 nu echt goed bezig is, is net zo dom als dat de politie zegt “99% van de mensen in een gestolen audi zijn zibli, dus als je zibli’s weert uit auto’s zijn er geen gestolen audi’s meer”.

Google wordt het meest gebruikt vanuit landen met opkomende internetmarkten. Denk aan India (70% IPv6, maar wel anderhalf miljard mensen!), Ja, dan kun je met 41% van de Luxemburgers geen deuk in een pakje boter slaan (iets meer dan een half miljoen internetters). De opkomende markten hebben jarenlang niets met internet gedaan, die waren bezig om mensen eten te geven, laat staan internet. Dus hun hele infrastructuur was bagger en daarom hadden ze ook vrijwel geen IPv4 adressen in hun ‘omgeving’… Toen kwam internet en moesten ze wel… IPv4 was op in hun regio, dus IPv6 was de ENIGE oplossing…. voor hen dan…

Maar voor Nederland is dat heel anders…
We hebben hier ontiegelijk veel hosting, peering/exchange organisaties en hebben dus van daaruit ook een overvloed aan IPv4 adressen in gebruik en in bezit. Er is voor Nederland dan ook absoluut geen noodzaak om iets met IPv6 te gaan doen.
30% van de ISP’s in Nederland ondersteunt geen IPv6 en 66% ondersteund het niet overal.
Werkt daarom internet niet meer ? Nee, er zal geen website minder geladen worden (okay, misschien whatismyv6 dan niet)

Dus waarom zou bijvoorbeeld een T-Mobile er bakken met geld in stoppen als alles nu ook werkt? Omdat er 0.001% van de klanten tech-savvy zijn en ‘ook’ IPv6 willen? De overige 99.999% van de klanten vind het best als het nog 10 jaar IPv4 blijft als ze maar voor de helft van de prijs van KPN of betere kwaliteit dan Ziggo op internet zitten. En als je dan toch zo graag wilt, zet dan een tunnel op naar een IPv6 broker… Doe ik al bijna 10 jaar, werkt nog steeds.

En dat voor enkele ‘internet clients’ die al IPv6 ondersteunen EN het kunnen gebruiken…
Ik weet nog dat ik in het begin bij XS4ALL (toen ik daar nog bij zat) dat ik op een gegeven moment nergens meer bij kon.
Bleek dat DNS overgeschakeld was naar IPv6 en dat ie resolvede maar geen antwoorden gaf. Onhandig want Windows snapte niet dat alleen een IPv6 Global address gebruikt kan worden voor connecties, niet een LinkLocal. Onhandig, dus IPv6 uitgezet en alles weer naar de IPv4 DNS servers. Inmiddels heeft Windows een detectie hiervoor en ziet dat een niet-routeerbaar IPv6 adres betekent dat je geen verbinding moet opzetten naar IPv6 host buiten het eigen netwerk.

Vooralsnog is IPv6 een oplossing voor een (in Nederland) niet bestaand probleem die niet gevoeld wordt door de gebruikers.

Bron: https://www.security.nl/posting/761796/Economische+Zaken+onderzoekt+verplicht+IPv6-gebruik+voor+overheidsinstanties?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.