EFF wil ingebouwde tracker-detectie in smartphones om stalking te voorkomen

EFF wil ingebouwde tracker-detectie in smartphones om stalking te voorkomen

Het is nog altijd teveel werk voor slachtoffers van stalking om fysieke trackers te detecteren. Detectie moet dan ook worden ingebouwd in smartphones, zo vindt de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF. Er zijn verschillende fabrikanten, zoals Apple en Tile, die fysieke trackers aanbieden om spullen te vinden. Kwaadwillenden gebruiken de technologie echter voor het volgen van mensen, aldus de EFF.

Apple kwam eind vorig jaar met een Android-app voor het detecteren van AirTags. Onlangs publiceerde fabrikant Tile, dat naar eigen zeggen meer dan 40 miljoen trackers heeft verkocht, een eigen app genaamd Scan & Secure. Gebruikers moeten de app echter zelf starten en een scan uitvoeren om verborgen Tiles te vinden. “De noodzaak om een app te downloaden en proactief een scan uit te voeren of iemand je volgt is de achilleshiel van deze oplossing”, zo stelt Karen Gullo van de EFF.

Volgens Gullo weten slachtoffers van stalking niet dat ze via een fysieke tracker worden gevolgd of om wat voor soort apparaatje het gaat. Een scanning-app werkt alleen als een slachtoffer weet welk apparaat wordt gebruikt, om vervolgens daarvoor de benodigde scanning-app te downloaden. Dit is beter dan niets, maar geen schaalbare oplossing, aldus Gullo.

De EFF roept fabrikanten van fysieke trackers dan ook op om een industriestandaard te ontwikkelen, zodat detectie van de apparaten vervolgens eenvoudig in mobiele apps en besturingssystemen is in te bouwen en te gebruiken. Hiervoor is het nodig dat grote techbedrijven samenwerken. “Het is eenvoudig voor stalkers om deze apparaten te gebruiken en hun slachtoffers te bedreigen en lastig te vallen. Het zou eenvoudiger voor slachtoffers moeten zijn om dit te ontdekken zodat ze zichzelf kunnen beschermen”, besluit Gullo.

Bron: https://www.security.nl/posting/748135/EFF+wil+ingebouwde+tracker-detectie+in+smartphones+om+stalking+te+voorkomen?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.