Eindhovens bedrijf gaat warmtebatterij met zout en water later dit jaar testen – IT Pro – Nieuws

Doel van deze warmtebatterijen is om warmte te leveren voor ruimteverwarming en warm tapwater. Kom je met 70 kWh nog niet heel ver mee, maar het concept is eenvoudig op te schalen door meer zout in de woning op te slaan. Met een paar m3 zout (opgeslagen in bijvoorbeeld de kruipruimte) zou je in een geïsoleerde woning de winter mee door kunnen komen.
Dat is nog best wel een uitdaging. Een 100m2 passief woning (15 kWh/m2) heeft 1500 kWh warmte per jaar nodig. Reken daar nog eens een zuinige 500 kWh voor tapwater bij (met doucheWTW en/of spaardouche) en je zit op 2000 kWh. Opslagcapaciteit van deze warmtebatterij is ruwweg 200 kWh/m3. Zit je dus op 10 m3 aan ruimte die je nodig hebt. Een kruipruimte (hoogte 30cm, oppervlak 40m2, zou met 12 m3 dus net voldoen.
Regeneratie van het zout vindt dan in de zomer plaats, bijvoorbeeld met een zonnecollector. Een TCM warmtebatterij is dus een ideale vorm van seizoensopslag voor de warmtevraag in onze woningen.
Het artikel is hier een daar verwarrend, mogelijk door het persbericht van Cellcius zelf. Een warmtebatterij heeft namelijk niet direct iets met zon- en windenergie te maken, anders dan dat je de batterij ook met elektriciteit kan regenereren, zij het dat dit veel minder efficiënt is dan zonnewarmte. De batterij voorziet niet in de elektriciteitsvoorziening!
Sterker nog, de batterij heeft (voor haar elektronica en pomp) gewoon elektriciteit nodig, net als een CV ketel.

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.