Elon Musk is bestuurslid bij Twitter geworden – IT Pro – Nieuws

Elon Musk is bestuurslid bij Twitter geworden – IT Pro – Nieuws

Wat Trump en soortgelijke individuen hebben gezegd op Twitter/Facebook/YouTube overtraden al jaren de gebruikersovereenkomsten met deze platforms, maar ze werden een hand over het hoofd gehouden vanwege hun politieke platform. Twitter/Facebook/YouTube wou hem en anderen niet verbannen, omdat ze het politiek belang zwaarder vonden wegen. Nu was 6 januari de druppel die de spreekwoordelijke emmer deed overlopen.

Ik vind het verontrustend hoeveel macht en invloed deze bedrijven hebben, maar ze hadden naar mijn idee nog veel eerder moeten handelen in dit geval. Twitter en Facebook zijn namelijk medeverantwoordelijk voor het verspreiden van misinformatie en haatdragende berichten door hun algoritme, of ‘de fabeltjesfuik’ zoals Lubach het noemde. Helaas zijn er steeds meer mensen die hun nieuws alleen maar van Facebook en andere social media halen. Het is niet voor niets dat onze democratie wordt bedreigt door allerlei wilde complottheorieën.

Als deze platforms niet meer het recht hebben om mensen te verwijderen van hun platform, krijg je platforms als 8chan. Elk platform dat geen moderatie kent, vervalt uiteindelijk in xenofobisch/racistisch/extreem-rechtse beerput, omdat “normale” mensen niet meer op dit soort platforms wil komen. Ze kunnen dan ook niet meer optreden tegen mensen die je dochter van 12 lastigvallen met haatdragende berichten of porno, omdat dat zijn “vrijheid van meningsuiting” is.

Daadwerkelijke beperkingen van de vrijheid van meningsuiting zijn gevallen zoals dat Baudet zegt dat de media de “enemy of the state” is en dat mensen (zoals Kaepernick) en journalisten ontslagen moeten worden vanwege hun mening.

Veel goedbedoelende mensen hebben de naïeve gedachte dat mensen en onze instituten sterk genoeg zijn om weerstand te bieden tegen misinformatie en haatdragende berichten op social media. Dit soort berichten worden, vanwege de manier waarop de menselijke psyche in elkaar zit, heel snel opgepakt en verspreid. De mens is feilbaar, gedreven door emoties en dus ook vaak niet rationeel. Daar spelen social media influencers, marketeers, en politici handig op in. Wil je meer leren hierover, dan kan ik ‘Ons Feilbare Denken’ van Daniel Kahneman erg aanraden.

Bron: https://tweakers.net/nieuws/195242/elon-musk-is-bestuurslid-bij-twitter-geworden.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.