ESA lanceert voor het eerst nieuwe Vega-C-raket – IT Pro – Nieuws

ESA lanceert voor het eerst nieuwe Vega-C-raket – IT Pro – Nieuws

Het Europese ruimteagentschap ESA heeft met succes de Vega-C-raket gelanceerd met aan boord zeven wetenschappelijke satellieten. Het is de eerste lancering van de Vega-C, de nieuwe draagraket die als alternatief voor de Russische Sojoez moet gelden.

De raket steeg op woensdagmiddag op vanaf de Europese lanceerbasis Kourou in Frans-Guyana. Dat gebeurde nadat de lancering twee keer tijdens het aftelproces werd stopgezet. De raket bracht zeven satellieten uit verschillende Europese landen naar boven. Het ging om allemaal wetenschappelijke satellieten, waarvan de Italiaanse Lares-2 de meest prominente is. Die satelliet gaat onder andere onderzoek doen naar het effect van zwaartekracht op ruimtetijd. Daarnaast gaan er zes kleinere cubesats met de raket mee.

De raket is met een hoogte van 34,8 meter bijna vijf meter groter dan zijn voorganger. Belangrijker is dat de Vega-C 2,3 ton aan vracht naar een polaire aardbaan en 3,3 ton naar een lage aardbaan kan brengen. Dat is bijna twee keer zoveel als de oorspronkelijke raket.

De lancering van de Vega-C is een belangrijke mijlpaal voor de European Space Agency. De raket is de opvolger van de oorspronkelijke Vega-raket die sinds 2012 twintig vluchten maakte en waarvan er twee zijn mislukt. ESA gebruikt de Vega voor het lanceren van kleine tot middelgrote satellieten.

Het bedrijf Arianespace gebruikte voor bijna een kwart van zijn lanceringen Russische Sojoez-raketten, naast zijn eigen Ariane 5-raket. Sinds Rusland in februari Oekraïne binnenviel en Europa harde economische sancties aan Rusland oplegde, is het onmogelijk geworden nog Sojoez-raketten te gebruiken voor lanceringen. Europa wil met de Vega-C onafhankelijker worden van andere landen voor het lanceren van satellieten.

In totaal leverden dertien Europese landen een technische bijdrage aan de ontwikkeling van de raket. Het Nederlandse Airbus Space bouwde het tussenstuk tussen de eerste en tweede trap.

Bron: https://tweakers.net/nieuws/199002/esa-lanceert-voor-het-eerst-nieuwe-vega-c-raket.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.