EU beschuldigt Apple van machtsmisbruik wegens beperken NFC-functie

EU beschuldigt Apple van machtsmisbruik wegens beperken NFC-functie

De Europese Commissie heeft Apple beschuldigd van machtsmisbruik omdat het betaalapps geen toegang geeft tot de NFC-functie op iOS. Apples eigen Apple Pay is de enige mobiele portemonnee die er gebruik van kan maken. Via de NFC-functie is het mogelijk om met betaalapps contactloos in winkels te betalen. Eind 2020 kondigde de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt al een onderzoek aan of betaalapps toegang tot NFC hadden.

Op sommige smartphones heeft alleen de betaalapp van de ontwikkelaar namelijk toegang tot NFC, aldus de ACM, waarbij de toezichthouder naam van Apple niet noemde. Door het beperken van de NFC-functie tot de eigen app zou Apple mogelijk de concurrentie hebben belemmerd, zo stelt de Europese Commissie. Als dit zo blijkt te zijn heeft het Amerikaanse techbedrijf zich schuldig gemaakt aan het overtreden van de mededingsregels.

Volgens de Europese Commissie heeft Apple een aanzienlijke marktmacht op de markt voor smartphones en een dominantie positie op de markt van mobiele portemonnees. Doordat andere ontwikkelaars geen toegang tot de NCF-functie van iPhones en iPads hebben worden concurrenten buitengesloten, wat leidt tot minder innovatie en minder keuze voor gebruikers, laat de Commissie verder weten.

De Europese Commissie merkt op dat de aantijging een formele stap is in het onderzoek naar mogelijke overtreding van de Europese mededingswetgeving. Apple is nu in staat gesteld om op de voorlopige beschuldiging te reageren.

Bron: https://www.security.nl/posting/752189/EU+beschuldigt+Apple+van+machtsmisbruik+wegens+beperken+NFC-functie?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.