Europees arrestatiebevel tegen verdachte online afpersing psychotherapiepraktijk

Europees arrestatiebevel tegen verdachte online afpersing psychotherapiepraktijk

De Finse autoriteiten hebben een Europees arrestatiebevel laten uitvaardigen tegen een 25-jarige Finse man die wordt verdacht van één van de gevoeligste datalekken in de Finse geschiedenis. Een Interpol-bevel zal volgen. Eind 2020 werden gevoelige gegevens van zo’n 40.000 cliënten van psychotherapiepraktijk Vastaamo online gezet. Het ging onder andere om namen, adresgegevens, persoonlijke identificatienummers en patiëntendossiers met zeer gevoelige informatie.

Met de gestolen data werden in eerste instantie zowel de psychotherapiepraktijk als cliënten afgeperst. De aanvaller dreigde elke dag honderd records openbaar te maken als de praktijk geen 450.000 euro betaalde. Daarnaast werden cliënten benaderd door de aanvaller met het dreigement dat als zij niet betaalden al hun persoonlijke informatie online zou verschijnen. De aanvaller plaatste in eerste instantie van honderden patiënten de gegevens online. Uiteindelijk verscheen de volledige database op internet.

De situatie zorgde voor zeer grote ophef in Finland en leidde zelfs tot spoedoverleg van het Finse kabinet. Ook ging de Finse regering met een wetsvoorstel aan de slag dat het eenvoudiger voor slachtoffers moest maken om hun burgerservicenummer aan te passen. Volgens de praktijk zijn de patiëntgegevens waarschijnlijk bij twee aanvallen in november 2018 en ergens tussen november 2018 en maart 2019 buitgemaakt. Hoe de aanvaller toegang wist te krijgen is niet bekendgemaakt.

Begin 2021 meldde Vastaamo dat het vanwege het afhandelen van de datadiefstal en afpersing, alsmede de hoge eenmalige uitgaven en onzekerheid over de toekomst, niet meer in staat was om aan de financiële verplichtingen te voldoen en de deuren zou sluiten. De dienstverlening werd overgenomen door zorgverlener Verve. Vastaamo had behandellocaties in heel Finland.

De Finse politie heeft nu een verdachte in het vizier die bij verstek ook is aangeklaagd. De Finse man bevindt zich volgens de Finse autoriteiten in het buitenland. Daarom is er nu een Europees aanhoudingsbevel tegen hem uitgevaardigd. Een Interpol-bevel zal nog volgen. De man wordt onder andere verdacht van computervredebreuk en afpersing. Ongeveer 22.000 slachtoffers hebben al aangifte gedaan bij de politie.

Bron: https://www.security.nl/posting/773420/Europees+arrestatiebevel+tegen+verdachte+online+afpersing+psychotherapiepraktijk?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.