Europees Parlement wil dat Europol onderzoek doet naar Pegasus-spyware

Europees Parlement wil dat Europol onderzoek doet naar Pegasus-spyware

Het Europees Parlement wil dat Europol onderzoek doet naar het gebruik van de Pegasus-spyware en andere spionagesoftware in de Europese Unie. De spyware zou onder andere in Polen, Griekenland en Hongarije zijn ingezet om journalisten en (oppositie-)politici te bespioneren.

Europol heeft sinds juni van dit jaar een nieuw mandaat en daarmee de bevoegdheid om met eigen expertise een onderzoek te starten bij misdaden die binnen zijn mandaat vallen. “In het geval van het veelvuldig misbruik door middel van onder andere Pegasus in Polen en Hongarije en Predator in Griekenland gaat het dan om zeker drie categorieën die vallen binnen het mandaat; cybermisdaad, corruptie en afpersing”, zo stelt D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld.

Op haar initiatief heeft de PEGA-onderozekscommissie van het Europees Parlement de Europese opsporingsdienst om een dergelijk onderzoek gevraagd. De PEGA-commissie is zelf bezig met onderzoek naar het gebruik van spyware binnen de EU. In ’t Veld is rapporteur van de PEGA-commissie en komt begin november met haar bevindingen.

Een lidstaat mag het verzoek van Europol weigeren, maar moet daarbij wel aangeven wat de reden hier achter is. Volgens In ’t Veld is een dergelijke weigering een veelbetekenend politiek signaal, maar kan alleen worden afgedwongen als Europol in beweging komt. “Met iedere dag die verstrijkt, lopen we het gevaar dat er bewijs onder de tafel wordt geveegd. Europol moet handelen in het belang van burgers en veiligheid in Europa, en onmiddellijk aan de slag”, aldus de D66-Europarlementariër.

Bron: https://www.security.nl/posting/770883/Europees+Parlement++wil+dat+Europol+onderzoek+doet+naar+Pegasus-spyware?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.