‘Europese Commissie klaagt Apple volgende week aan voor gesloten NFC in iPhones’ – IT Pro – Nieuws

‘Europese Commissie klaagt Apple volgende week aan voor gesloten NFC in iPhones’ – IT Pro – Nieuws

Ik vind dat nou niet echt gebruiksvriendelijk te noemen. Sta je bij de kassa, eerst moet de face scan of fingerprint gedaan worden, moet je je bank app opzoeken, daar weer inloggen en dan nog ergens op klikken om te betalen.

Nu heeft de ING aardig haar zaken op orde. Bij de Rabobank of de volksbank daarentegen, dat moet wel een omslachtig gedrocht worden gezien wat ze nu presteren.

Met ApplePay haal ik zonder te kijken mijn telefoon uit mijn broekzak. Duw twee keer op de aan knop, in de tussentijd is mijn gezicht herkend en ik hou het tegen de terminal aan en betaald. Sneller dan dat ik een pasje uit mijn pasjeshouder krijg.

Bovendien kan ik van verschillende banken de pasjes op exact dezelfde manier gebruiken met dezelfde handeling.

Begrijp mij niet verkeerd, ik vind op zich de monopoly verkeerd maar dit gaat voor de gemiddelde consument geen voordeel brengen, enkel nadeel. Alleen voor de banken wordt het makkelijker. Ik zie bij dit soort kwesties nooit dat de EU of het ACM om de mening van het volk vraagt.

Het lastige is, wat is het alternatief. Zoals het nu op Android geregeld is zal de gemiddelde Apple gebruiker niet om staan te springen. Tegelijkertijd snap ik de banken ook wel weer. Maar Apple is geen sinterklaas, de infrastructuur leveren maar er verlies op maken is ook geen optie. Het liefst zou ik opteren voor een middenweg. Niet de NFC chip openstellen maar het aansluiten makkelijker maken, en alleen bijvoorbeeld op kostprijs van de handeling werken. Apple heeft als voordeel dat het klanten bind, banken geen (te) hoge kosten en veiligheid wordt geborgd door een partij. Helaas wil de EU er nu met de botte bijl in wat alleen maar verliezers gaat kennen. Nou ja, de banken gniffelen omdat ze enkele euro’s op jaarbasis besparen per gebruiker. Maar ik denk dat de gemiddelde Apple Pay gebruiker het niet als vooruitgang zal zien.

[Reactie gewijzigd door Tim.k op 28 april 2022 15:23]

Bron: https://tweakers.net/nieuws/196122/europese-commissie-klaagt-apple-volgende-week-aan-voor-gesloten-nfc-in-iphones.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.