‘Europese Commissie sommeert techbedrijven harder op te treden tegen deepfakes’ – IT Pro – Nieuws

Stel bv. dat je intentie is om mensen te belazeren (= wat je doet) met een deep-fake (= welk wapen je gebruikte), maar je voegt een certificaat toe (= je geeft informatie over je wapen). Dus kan je nu tegen de rechter zeggen: ja maar, ik heb een certificaat toegevoegd (= ik vertelde mijn slachtoffer dat ik een kogel zou gebruiken!). Dus ik heb niets illegaal gedaan volgens jouw wetgeving. Toch?M.a.w. mensen hadden maar dat certificaat moeten nakijken (=ze hadden maar moeten weten dat mijn kogel door hun hersenen zou vliegen). Hoewel je goed genoeg weet dat ze dat niet zullen doen want dit is te technisch.
In plaats daarvan wil je wetgeving maken die de intentie om te belazeren op zich al illegaal maakt. Dat er technische middelen zijn, bv. d.m.v. een certificaat, die het belazeren minder waarschijnlijk maken, hoort los te staan van de te maken wetgeving: het belazeren zelf is illegaal. Altijd. Want de intentie om dat te doen is strafbaar.
Dit is beter omdat de wet ook mensen hoort te beschermen die technisch minder bekwaam zijn als wij, wij hier op Tweakers. Wetten horen (in een ideale wereld) alle mensen die intentioneel andere mensen belazeren, allemaal, te straffen. Dat geeft de rechter de mogelijkheid om te straffen. Anders zal de advocaat van de verdediging wel één of ander belachelijk onzin argument vinden (we hebben onze slachtoffers toch verteld dat kogels dodelijk zijn? Waarom gingen ze dan voor ons wapen staan toen we het afvuurden?!).
Dus ook de journalisten die deep-fakes gebruiken om mensen te belazeren. Want ook de doelstelling waarin men mensen belazert hoort niet, op zich, iemand uit te sluiten van een straf te krijgen (van een rechter): doe je dat belazeren voor geldgewin of voor propaganda/ideologie? De straf komt naar U. Je hoort namelijk mensen niet te belazeren. Voor geen enkele reden. De intentie is zelfs een verzwarende (of verlichtende) factor. Want waarom je iets crimineel doet, bepaalt mede de strafmaat.
En wat bepaalt wat er strafbaar is? Wel. De kamer bepaalt dat. De politici. De wetgever. Onze samenleving stemt op die mensen om wetgeving te maken die bepaalde zaken strafbaar maakt. Zoals bijvoorbeeld mensen belazeren strafbaar is.
[Reactie gewijzigd door freaxje op 14 juni 2022 15:45]

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.