Expertnetwerk gaat opsporingsdiensten inlichten over 3d-geprinte wapens

Expertnetwerk gaat opsporingsdiensten inlichten over 3d-geprinte wapens

Er zal een internationaal netwerk van experts worden opgericht dat opsporingsdiensten gaat inlichten over de ontwikkelingen op het gebied van 3d-geprinte vuurwapens. Dat is de uitkomst van een conferentie die deze week in Den Haag over 3d-geprinte vuurwapens plaatsvond. Ook zal er meer samenwerking tussen bedrijfsleven en opsporingsdiensten moeten plaatsvinden, zo stelden de conferentiedeelnemers.

Het publiceren of bezitten van de ontwerpen van 3d-geprinte vuurwapens is op dit moment niet strafbaar. Volgens politie en justitie kan het verspreiden van deze blauwdrukken grote gevolgen hebben en moet de huidige wetgeving dan ook ter discussie worden gesteld. Politiechef Gerda van Leeuwen herhaalde tijdens de conferentie de zorgen van politie. “De ontwikkeling van 3d-geprinte vuurwapens is een huidige en toekomstige dreiging. Internationale samenwerking is daarom cruciaal om dit tegen te gaan.”

Van Leeuwen kreeg bijval van Martin van der Meij van Europol. “De dreiging van 3d-geprinte wapens staat zeker op de radar van Europol.” Volgens Van der Meij kan de uitdaging die deze wapens vormen alleen worden aangepakt door de expertise, middelen en inzichten van justitie, het bedrijfsleven en academici te combineren. Naast het oprichten van een expertnetwerk zullen er vanuit opsporingsdiensten ook nog aanbevelingen voor beleidsmakers volgen.

Bron: https://www.security.nl/posting/755061/Expertnetwerk+gaat+opsporingsdiensten+inlichten+over+3d-geprinte+wapens?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.