Experts maken argumentenkaart over inperking encryptie chat-apps

Experts maken argumentenkaart over inperking encryptie chat-apps

Experts van bedrijfsleven, overheid, onderwijs, burgerrechtenbewegingen en politie hebben een argumentenkaart gemaakt met argumenten voor en tegen een wet die aanbieders van chatdiensten zoals WhatsApp en Signal verplicht om communicatie te kunnen ontsleutelen voor opsporingsdiensten. De kaart is gemaakt door de ArgumentenFabriek in opdracht van de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) en Platform voor de InformatieSamenleving (ECP).

Aanleiding voor het maken van de argumentenkaart is een wetsvoorstel dat in maart van 2021 door het ministerie van Justitie en Veiligheid is aangekondigd en in een nieuwe kabinetsperiode wordt verwacht, zo staat op de kaart vermeld. Het wetsvoorstel is een aanvulling op bestaande (digitale) opsporingsmiddelen, zoals de hackbevoegdheid die opsporingsdiensten in bepaalde gevallen het recht geeft op afstand binnen te dringen op geautomatiseerde werken, zoals smartphones en computers.

De kaart kijkt naar verschillende onderwerpen zoals veiligheid, grondrechten, economie en politiek. Vervolgens worden per onderwerp voors en tegens gegeven. “De wet ontmoedigt criminelen en kwaadwillenden, omdat de kans groter is dan nu dat ze gepakt worden” en “de wet maakt toegang tot versleutelde communicatie goedkoper en sneller dan huidige alternatieven”, staat er bij de voors van het onderwerp veiligheid. Bij de tegens staat onder andere dat criminelen zullen overstappen naar versleutelde diensten die niet onder de wet vallen en dat opsporingsdiensten al genoeg bevoegdheden hebben.

Als het gaat om het onderwerp grondrechten stellen voorstanders dat opsporingsdiensten de wet nodig hebben om in een digitale samenleving criminaliteit te kunnen bestrijden en dat burgers en bedrijven zich door de wet beter beschermd zullen voelen tegen (online) criminaliteit. Tegenstanders zetten daar tegenover dat opsporingsdiensten toegang krijgen tot communicatie van veel niet-verdachten en dat mensen zichzelf meer zullen censureren als ze weten dat de overheid toegang heeft tot hun communicatie.

De Argumentenkaart werd mede gemaakt met experts van het Agentschap Telecom, Apple, Bits of Freedom, Cyber Security Raad, Europarlement, Facebook, Fox-IT, IBM, KPN, Microsoft, verschillende ministeries, meerdere universiteiten, NCSC, NFI, Northwave, NVJ, Openbaar Ministerie, Open Future Foundation, politie en Safetynet.

Image

Bron: https://www.security.nl/posting/747468/Experts+maken+argumentenkaart+over+inperking+encryptie+chat-apps?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.