Experts ontwikkelen spiekbriefjes over cybersecurity voor Kamerleden

Experts ontwikkelen spiekbriefjes over cybersecurity voor Kamerleden

Een groep experts heeft verschillende spiekbriefjes ontwikkeld met informatie over cybersecurity voor Kamerleden. Op deze manier kunnen politici op toegankelijke informatie terugvallen wanneer ze de betreffende kennis niet paraat hebben. Het gaat dan bijvoorbeeld om zaken als end-to-end encryptie, domain name system (DNS) en tweefactorauthenticatie.

“Er is veel commentaar vanuit de cybersecurity experts en het publiek (o.a. Lubach) over het kennisniveau van ‘de politiek’ op het gebied van cybersecurity gegeven het belang voor Nederland”, zegt Jeroen Gaiser, coördinerend adviseur cybersecurity. Hij besloot op persoonlijke titel contact te zoeken met Nederlandse experts over wat politici zouden moeten weten.

“Het resultaat is een set cyberspiekbriefjes. Waarom een spiekbriefje? Ik besef me dat de kennis niet perfect paraat hoeft te zijn, maar het moet wel iemand in staat stellen snel even de belangrijkste punten scherp te krijgen. Het spiekbriefje is kort, bondig en in de juiste taal”, aldus Gaiser. De cyberspiekbriefjes zijn te vinden op VeiligInternetten.nl, een gezamenlijk initiatief van het ministerie van Economische Zaken, het Nationaal Cyber Security Centrum, ECP en het bedrijfsleven.

De cyberspiekbriefjes zijn gericht op de landelijke politiek, maar zijn eenvoudig aan te passen aan andere organisaties. De benodigde templates zijn hiervoor gewoon te downloaden en maken het mogelijk om eigen cyberspiefbriefjes te ontwikkelen.

Bron: https://www.security.nl/posting/746430/Experts+ontwikkelen+spiekbriefjes+over+cybersecurity+voor+Kamerleden

Internet Blabla

Internet blabla, probeert de beste cyber security content op het internet te verzamelen en in een overzichtelijk geheel te presenteren. Er zijn meerdere artikelen die aangeleverd worden door lezers en cyber security bedrijven, daarnaast zijn er een aantal bloggers en journalisten actief met het plaatsen van actuele cyber security vraagstukken.