FBI noemt investeringsfraude op LinkedIn “aanzienlijke dreiging”

FBI noemt investeringsfraude op LinkedIn “aanzienlijke dreiging”

Criminelen die op LinkedIn actief zijn en gebruikers via investeringsfraude proberen op te lichten vormen een “aanzienlijke dreiging” voor zowel gebruikers als het platform, zo stelt de FBI. “Dit type frauduleuze activiteiten is aanzienlijk en er zijn veel potentiële slachtoffers en er zijn heel wat slachtoffers geweest en worden nog altijd gemaakt”, aldus FBI-agent Sean Ragan tegenover CNBC.

Bij investeringsfraude worden mensen benaderd door criminelen die zich voordoen als beleggingsadviseur en een bepaalde investering adviseren. Zodra slachtoffers inleggen gaan de criminelen er met hun belegging vandoor. Criminelen maken hiervoor nepprofielen aan op LinkedIn. Vervolgens worden slachtoffers bijvoorbeeld naar een bestaand cryptoplatform gewezen. Na enige tijd adviseren de criminelen om via een andere website te adviseren. Deze website is van de criminelen, die er zo met het geld van de slachtoffers vandoor gaan.

LinkedIn erkent dat er een toename van investeringsfraude op het platform is. “Het herkennen van wat nep en wat echt is, is zeer ingewikkeld”, aldus Oscar Rodriguez van LinkedIn. Het zakelijke socialmediaplatform kwam vorige week ook met een eigen waarschuwing voor de fraude waar gebruikers mee te maken hebben. Hoeveel geld criminelen via de investeringsfraude op LinkedIn hebben gestolen is onbekend, maar verschillende slachtoffers laten aan CNBC weten dat ze voor honderdduizenden dollars zijn gedupeerd.

Vorig jaar deden ruim twintigduizend slachtoffers van investeringsfraude aangifte bij de FBI die voor een bedrag van bijna 1,5 miljard dollar waren opgelicht.

Bron: https://www.security.nl/posting/757658/FBI+noemt+investeringsfraude+op+LinkedIn+%22aanzienlijke+dreiging%22?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.