Garmin brengt gps-fietscomputer met transparant zonnepaneel uit voor 750 euro – Tablets en telefoons – Nieuws

Garmin brengt gps-fietscomputer met transparant zonnepaneel uit voor 750 euro – Tablets en telefoons – Nieuws

Voordelen van een fietscomputer zijn:
– Scherm beter leesbaar bij fel zonlicht. Kleurtjes zijn minder mooi (die van mij is zelfs niet in kleur), maar is dan ook niet relevant hiervoor.
– Kan beter tegen natte omstandigheden, mijn fietscomputer met knoppen is nog gewoon te bedienen in regen, mijn smartphone niet. Gaat wat minder op voor deze Garmin maar voor zover ik begrepen heb werken die touchscreens toch beter in regen dan de meeste smartphones. De laadpoorten zijn ook fysiek dicht, zelfs mijn waterdichte telefoon heeft niet graag dat daar spray in terecht komt.
– Kan beter tegen een stootje bij een valpartij want niet gemaakt van glas.
– Meestal ook goedkoper, deze Edge 1040 is wel echt de duurste en mijn telefoon kost al 200 euro meer. Mijn fietscomputer kostte 5 jaar geleden €230 en gaat nog jaren mee, krijgt ook nog steeds updates.
– Batterijduur met scherm en GPS continu aan veel langer dan telefoon. Een powerbank aan mijn sportfiets hangen vind ik geen optie (uitzicht, gewicht, stevigheid van constructie). Op een toerfiets is dat wat minder een ding, op een mountainbike zou ik het ook niet willen.
– Je zit niet de batterij leeg te slurpen van het toestel dat je levenslijn is wanneer je panne of pech zou hebben.
– Verbinding met sensoren, weinig telefoons ondersteunen ANT+ (vooral voor sportief fietsen van belang). Sensoren zijn er ook wel met bluetooth smart dus niet noodzakellijk een punt.
– Mounting van het toestel zelf aan je stuur, niet je telefoon in een hoesje. Een Quadlock voor telefoons werkt in mijn ervaring heel goed, maar kost ook wat, en er is geen hoesje voor mijn huidige telefoon. Die zelfklevende adapter vertrouw ik niet als ik aan 30 km/u over kasseien dokker.
– Geen extra apps te zoeken of abonnementen te nemen. Werkt gewoon goed out of the box als fietscomputer. Voor smartphones zijn er tig apps maar vond paar jaar geleden geen alternatief dat zo goed werkt voor weergave van sensoren, navigatie en GPS opname in één.
– Fietscomputers zijn veel kleiner en lichter dan telefoons, je hebt ze in een aantal maten maar deze is wel ongeveer de grootste en is nog steeds korter dan een iPhone 12 Mini. Mijn 6,78″ telefoon is nog 5 cm langer en zelfs bijna 10 cm langer dan mijn eigen fietscomputer.

Ik vind het zelf ook een voordeel dat ik na het werk meteen kan fietsen zonder nog eens mijn telefoon te moeten opladen, mijn fietscomputer houdt het verschillende ritten vol zonder opladen. Misschien minder een ding met snel ladende telefoons maar dat had ik 5 jaar geleden niet en zo lang heb ik mijn fietscomputer nu, met nog geen plannen om die te vervangen. Dus ja het is een toestel er bij maar gezien de levensduur vind ik dat een voordeel. Ik fietste ook eerst met mijn telefoon, maar na één fietsvakantie ben ik daar vanaf gestapt.

Bron: https://tweakers.net/nieuws/197692/garmin-brengt-gps-fietscomputer-met-transparant-zonnepaneel-uit-voor-750-euro.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.