Gemeente Buren: Daders ransomeware-aanval gebruikten gestolen inloggegevens – IT Pro – Nieuws

Gemeente Buren: Daders ransomeware-aanval gebruikten gestolen inloggegevens – IT Pro – Nieuws

De Gelderse gemeente Buren heeft woensdag de oorzaak van de ransomeware-aanval in april bekendgemaakt. De daders hebben gestolen inloggegevens van de softwareleverancier gebruikt om binnen te komen in het systeem van de gemeente.

Het onderzoek naar de aanval is deze week afgerond. Daaruit bleek dat de hackers gestolen inloggegevens van de softwareleverancier gebruikten om in te breken en de ransomware te installeren. Op het account dat de criminelen gebruikten stond geen tweestapsverificatie geactiveerd, meldt de gemeente. Om welke softwareleverancier het gaat, zegt de gemeente niet.

Begin april werden de gemeenten Buren en Neder-Betuwe getroffen door een ransomware-aanval. Drie weken later bleek dat er 130GB aan gegevens van Gemeente Buren op het darkweb stonden. In het systeem van de overheidsinstantie stonden 1.331 kopieën van paspoorten en identiteitsbewijzen opgeslagen. De gemeente heeft de getroffen burgers aangeboden om deze kosteloos te laten vervangen.

Burgemeester Josan Meijers sluit niet uit dat er nog meer gegevens kunnen opduiken op het darkweb. De gemeente heeft op advies van cybersecurityexperts en de Rijksoverheid niet onderhandeld met de daders. Het is nog niet bekend wie achter de aanval zit.

Bron: https://tweakers.net/nieuws/198034/gemeente-buren-daders-ransomeware-aanval-gebruikten-gestolen-inloggegevens.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.