Gerucht: AMD werkt aan Smart Access Storage, wellicht op basis van DirectStorage – Computer – Nieuws

Gerucht: AMD werkt aan Smart Access Storage, wellicht op basis van DirectStorage – Computer – Nieuws

Dit artikel klopt niet, want met DirectStorage kan de videokaart niet direct bij de NVME. De data gaat nog steeds eerst naar de RAM en van daaruit naar de videokaart.

Op korte termijn zorgt Direct Storage ervoor dat spellen efficiënter data kunnen ophalen. Vroeger werd er bijvoorbeeld meestal een heel texture pack opgehaald, waarin de textures zaten van het monster dat in beeld moet komen, maar ook van andere monsters die helemaal niet in beeld komen. Dus werd er data opgehaald die niet nodig was. Bij een klassieke hard drive is het ophalen van veel data in 1 keer echter veel efficiënter dan kleine leesacties.

NVME is juist beter in het ophalen van kleine beetjes data. Spellen kunnen daar van profiteren door alleen de texture op te halen van het monster dat in beeld moet komen. De traditionele Windows code om data op te halen is echter gericht op het ophalen van een grote hoeveelheid in 1 keer en niet op het parallel ophalen van veel kleine beetjes data. De overhead per ophaal-actie is groot en er is een maximum aan het aantal dingen dat tegelijkertijd opgehaald kunnen worden.

De eerste versie van DirectStorage heeft het doel om het veel efficiënter te maken om vele kleine ophaalacties te doen.

Er is dan nog steeds een probleem met compressie. Op dit moment wordt het uitpakken meestal gedaan door de CPU. Dus gaat de texture eerst naar de RAM, dan naar de processor, die hem uitpakt en weer terug schrijft naar de RAM. Vervolgens wordt deze uitgepakte texture die dus erg groot is, gekopieerd naar de videokaart.

Het gevolg hiervan is dat de CPU flink wordt belast, met name met de textures op hele hoge resolutie die eraan komen. Daarnaast gebruikt dit relatief veel RAM, omdat de uitgepakte texture daarin moet. Maar het grootste probleem is dat de hele uitgepakte texture naar de videokaart moet worden gekopieerd. Daar zit nu vaak een flinke bottleneck.

Je kunt de CPU-belasting verlagen door de texture niet ingepakt op te slaan, wat sommige spellen doen, maar dan kost het ophalen van de data weer langer omdat de bestanden groter zijn. Het is ook vervelend omdat de spellen dan erg veel ruimte innemen op de schijf.

Microsoft heeft het plan om in de toekomst de decompressie-stap te verplaatsen naar de videokaart. In die situatie gaat de ingepakte texture naar de RAM en daarna direct door naar de videokaart, die hem uitpakt. Hiervoor hebben we ondersteuning nodig van betere compressie-algoritmes in de videokaart zelf. Op termijn verwacht ik ook dat er speciale hardware op de videokaart komt voor het uitpakken.

[Reactie gewijzigd door Ludewig op 6 mei 2022 12:13]

Bron: https://tweakers.net/nieuws/196448/gerucht-amd-werkt-aan-smart-access-storage-wellicht-op-basis-van-directstorage.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.