Gerucht: Mendocino-apu en Ryzen 7000-cpu’s hebben RDNA2-gpu met 2 compute-units – Gaming – Nieuws

Gerucht: Mendocino-apu en Ryzen 7000-cpu’s hebben RDNA2-gpu met 2 compute-units – Gaming – Nieuws

De geïntegreerde gpu van AMD’s Mendocino-apu zou twee compute-units bevatten. Daarmee is de chip veel minder krachtig dan de apu in de Steam Deck, die een gpu met acht compute-units heeft. Ook de igpu van de Ryzen 7000-processors zou voorzien zijn van twee cu’s.

Bij de aankondiging van de Mendocino-apu vorige week, maakte AMD niet duidelijk wat de configuratie van de geïntegreerde RDNA2-gpu is. Angstronomics claimt dat het een variant met één work group processor is. Zo’n wgp is bij de RDNA2-architectuur goed voor twee compute-units. Volgens de site heeft de gpu van de Mendocino-apu de codenaam Teal Grouper.


AMD Mendocino-apu

Angstronomics is een onlangs opgerichte techsite. Het is niet bekend op welke bron de site zich baseert. De site analyseerde ook de foto van de Mendocino-apu die getoond werd tijdens AMD’s Computex-evenement en concludeert dat de diesize van de 6nm-chip zo’n 100mm² is. De Van Gogh-apu in de Steam Deck is op 7nm gemaakt en heeft een oppervlakte van 163mm².

Volgens Angstronomics is de Mendocino-apu een chip voor de FT6-socket, die afmetingen van 24,5×24,5mm heeft. De chip zou een opvolger zijn van de AMD-apu’s met de codenaam Pollock. Dat zijn varianten voor de FT5-socket met twee Zen 1-cores en een igpu met drie compute-units op basis van de Vega-architectuur. In die serie bracht AMD onder andere de 3015e uit.

Ook de geïntegreerde gpu van de Ryzen 7000-desktopprocessors zou één wgp bevatten, ofwel twee compute-units. De gpu heeft het ID GFX1036 en de codenaam Coral Bandfish. AMD benadrukte eerder al dat de igpu van de Ryzen 7000-processors enkel bedoeld is om beeld te kunnen weergeven en niet geschikt is voor gaming.

De Mendocino-apu komt in het vierde kwartaal uit en is bedoeld voor budgetlaptops en Chromebooks van 400 tot 700 dollar. De chip heeft maximaal vier Zen 2-cores en een igpu op basis van de RDNA2-architectuur. Diezelfde combinatie werd eerder alleen in de speciaal gemaakte apu voor de Steam Deck gebruikt.

Mendocino-apu Steam Deck-apu Ryzen 5 6600U Ryzen 7 6800U
Procedé 6nm 7nm 6nm 6nm
Cpu-architectuur Zen 2 Zen 2 Zen 3+ Zen 3+
Cpu-cores 4c / 8t (max) 4c / 8t 6c / 12t 8c / 16t
Gpu-architectuur RDNA 2 RDNA 2 RDNA 2 RDNA 2
Gpu-cores 2 * 8 6 12

* onbevestigd

Bron: https://tweakers.net/nieuws/197332/gerucht-mendocino-apu-en-ryzen-7000-cpus-hebben-rdna2-gpu-met-2-compute-units.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.