Gerucht: Windows 11 22H2 krijgt deze maand rtm-status – Computer – Nieuws

Gerucht: Windows 11 22H2 krijgt deze maand rtm-status – Computer – Nieuws

Als.ik eerlijk ben, denk ik dat ik het liefste gewoon de Windows 11 kernel zou willen met de Windows 7 UI. Dat rolling distro gebeuren waar Microsoft zich met Windows 10 op heeft gefocust vind ik echt helemaal niks

Persoonlijk vind ik de GUI van Windows 7 ook de mooiste die Windows tot nu toe heeft gehad.

Het semi-rolling releasemodel vind ik absurd voor een systeem dat op desktops en laptops wordt gebruikt in het bedrijfsleven. Hetgeen je daar wil is _consistentie_. Onze ontwikkelaars waar ik nu werk draaien een mix van Windows 10 H1 (nog geen tijd gehad om te upgraden), Windows 10 H2, en Windows 11. Dat is voor mijn gevoel een absurde sitatuatie. De enige juiste manier om een computer beheersbaar te houden, in mijn ogen, is op de manier zoals dat werd gedaan tot en met Windows 7, en zoals (bijvoorbeeld) Debian dat doet. Je installeert het basissysteem (OS + GUI), en daarbovenop je applicaties. Dat basissysteem verandert niet meer voor een jaar of 2-3 minimaal; mogelijk zelfs 5 of 6 jaar, want zelfs dat is in sommige omgevingen vereist.

Dan kun je op een gegeven moment tijd maken voor een upgrade en overstappen op de volgende stabiele versie.

Dat is in elk geval wat ik hier ga doen met mijn eigen desktop. Die draait nu Debian 11 Bullseye met KDE 5.20.5. Dat verandert niet meer totdat Debian 12 uitkomt. Gelukkig valt als het goed is alles als een puzzel in elkaar:

– AMD komt in de herfst met nieuwe CPU’s op basis van Zen 4. (Hopelijk iets met 16 kernen zonder E-cores, want die zijn in mijn geval niet nuttig.)
– KDE begint net aan zijn 5.25.x release cycle, maar aan het eind van het jaar zullen ze op 5.26.5 zitten.
– Als het goed is komt er in November ook een nieuwe LTS-kernel uit. Ik ga ervan uit dat AMD er al mee bezig is om die nieuwe CPU’s daarin ondersteund te krijgen waar nodig.
– Debian begint mijn zijn eerste freeze in januari 2023, waarschijnlijk op basis van die kernel en KDE 5.26.5
– Ergens tussen juni en augustus komt dan Debian 12 uit.
– De nieuwe AMD-cpu’s en moederborden zijn dan een maand of 8-10 uit. Dat is een mooie tijd voor hardware-revisies 1.x of 2.0 en een stapel BIOS-updates om kinderziektes weg te werken.

Nadat dat allemaal voor elkaar is, ergens tussen juni en augustus van volgend jaar, schaf ik een nieuw systeem aan, zet er Debian 12 op, en dan hoef ik er waarschijnlijk 8+ jaar lang niet meer heen om te kijken, behalve elke 2 jaar ofzo een upgrade naar de volgende Debian + KDE.

Zo krijg je een stabiele ervaring op een computer; niet door elk half jaar met het systeem te rotzooien. Dan wordt het enkel een spartelend monster waar je niet van weet wat die over een paar weken gaat doen; en dat wordt nog erger als je heel veel computers moet beheren.

Bron: https://tweakers.net/nieuws/196282/gerucht-windows-11-22h2-krijgt-deze-maand-rtm-status.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.