Gesideloade apps krijgen in Android 13 geen toegang tot Toegankelijkheids-api – Tablets en telefoons – Nieuws

Gesideloade apps krijgen in Android 13 geen toegang tot Toegankelijkheids-api – Tablets en telefoons – Nieuws

Ontwikkelaar Esper heeft ontdekt dat Google gesideloade apps die van een onbekende bron komen, geen toegang meer gaat geven tot de Toegankelijkheids-api van Android 13. De nieuwe maatregel is enkel van toepassing op apps die niet afkomstig zijn van een downloadplatform.

Volgens Mishaal Rahman, de senior technical editor van Esper, zullen gesideloade apk’s afkomstig uit appwinkels zoals de Play Store, of downloadplatformen zoals F-Droid, nog steeds toegang krijgen tot de Toegankelijkheids-api. Apps die echter afkomstig zijn van onbekende bronnen zullen de api niet meer kunnen gebruiken waarna er ook een melding in het toegankelijkheidsmenu zal verschijnen waarin vermeldt staat dat de toegankelijkheidsfuncties beperkt werden. Met deze maatregel wil Google volgens Rahman voorkomen dat de toegankelijkheidsfuncties in Android misbruikt worden.

De restrictie zal volgens de man ook niet gelden voor gesideloade apps die session-based package installation-api gebruiken. Gesideloade apps die de non-session package installation-api gebruiken om hun installatie te vervolledigen, krijgen dan wel weer wel te maken met de restrictie. Tenminste, als zij van een onbekende bron afkomstig zijn. “Deze laatste api wordt vaak aangewend door apps wanneer ze via een browser, een mailcliënt of een berichtenapp gesideload worden op het apparaat”, klinkt het bij Rahman.

Volgens Rahman dienen ontwikkelaars van apps die de Toegankelijkheids-api in Android 13 aanwenden, de herkomst van hun app dus te vermelden als zij problemen voor hun klanten willen vermijden. Deze kan doorgegeven worden aan het besturingssyteem via de setPackageSource-api.


Melding in het toegankelijkheidsmenu van opgelegde beperking

Bron: https://tweakers.net/nieuws/196426/gesideloade-apps-krijgen-in-android-13-geen-toegang-tot-toegankelijkheids-api.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.