GGD-medewerker veroordeeld voor datadiefstal uit coronasysteem

GGD-medewerker veroordeeld voor datadiefstal uit coronasysteem

Een 23-jarige Rotterdammer die als GGD-medewerker maandenlang onbevoegd medische gegevens van familieleden, vrienden en bekende Nederlanders in een coronasysteem opzocht en deelde is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van één maand en een onvoorwaardelijke taakstraf van 120 uur, zo heeft de rechtbank Midden-Nederland vandaag geoordeeld.

De man had als GGD-medewerker toegang tot het CoronIT-systeem, een digitaal registratiesysteem dat GGD’en ondersteunt met het aanmelden van te testen mensen, het inplannen van afspraken voor te testen mensen, afname en registratie van monsters, het vastleggen van testuitslagen en het genereren van landelijke en regionale overzichten van het aantal afgenomen testen en resultaten.

Tussen 23 september 2020 en 2 december 2020 zocht de man honderden keren op verzoek van vrienden en familieleden hun dossiers op in het systeem en deelde hij deze gegevens in een aantal gevallen via WhatsApp. Hij was echter niet bevoegd om deze gegevens van familieleden en vrienden in te zien. Daarnaast heeft de GGD-medewerker samen met een collega gegevens van bekende Nederlanders opgezocht, onder wie John van den Heuvel, Peter R. de Vries en Badr Hari en hebben zij deze ook gedeeld met elkaar.

“Van deze journalisten was bekend dat zij ernstig werden (en één van hen nog altijd wordt) bedreigd. Juist bij deze personen brengt het inzien en verspreiden van persoonsgegevens door onbevoegden extra veiligheidsrisico’s met zich mee. Door zo te handelen heeft hij ook het vertrouwen van en in de GGD en de overheid geschaad”, aldus de rechter.

Twee medeverdachten in deze zaak werden al eerder veroordeeld. Volgens de rechtbank was de rol van de Rotterdammer kleiner dan die van deze twee medeverdachten. Ook is de rechtbank van mening dat verdachte zijn lesje geleerd heeft, waardoor hij geen onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd heeft gekregen.

Bron: https://www.security.nl/posting/766954/GGD-medewerker+veroordeeld+voor+datadiefstal+uit+coronasysteem?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.