Google brengt tweede bèta van Android 13 uit – Tablets en telefoons – Nieuws

Google brengt tweede bèta van Android 13 uit – Tablets en telefoons – Nieuws

Google heeft de tweede bèta van Android 13 uitgebracht. Tijdens de keynote op zijn ontwikkelaarsconferentie I/O heeft de zoekgigant geen nieuwe functies van het besturingssysteem besproken.

Wel heeft Google bekendgemaakt welke van de functies alleen in Android 13 komen en welke ook op oudere Android-versies beschikbaar zullen zijn. Zo zal het per app kunnen instellen van de taal en de ‘photo picker’, waarmee een app alleen toegang krijgt tot beelden die de gebruiker kiest, alleen voor Android 13 zijn.

Daarnaast zitten er verbeteringen in multitasking voor vouwbare smartphones en tablets. Die verbeteringen komen ook beschikbaar voor Android 12L, de versie van Android 12 voor apparaten met grotere schermen dan smartphones. De verbeteringen op het gebied van de Berichten-app, die bredere ondersteuning krijgt voor WhatsApp-alternatief RCS, komen beschikbaar voor alle Android-telefoons. Ook de nieuwe app Wallet komt beschikbaar op oudere telefoons.

In tegenstelling tot eerdere jaren heeft Google tijdens zijn ontwikkelaarsconferentie geen nieuwe belangrijke functies aangekondigd. In Android 13, zo kondigde de zoekgigant eerder aan, kunnen apps basale versies van eigen iconen hebben voor gebruik in ’themed icons’. Daardoor zijn alle iconen in dezelfde stijl en met dezelfde kleurstelling.

Eerste ontwikkelaarsversie Android 13

Eerste ontwikkelaarsversie Android 13


Android 13 krijgt ook een nieuwe wifipermissie mee, NEARBY_WIFI_DEVICES. Met deze permissie zullen apps verbinding kunnen maken met andere wifiapparaten zonder dat hiervoor de locatie van het apparaat moet worden gedeeld en toestemming moet worden gegeven via Android. Apps die met wifiapparaten in de buurt een verbinding willen opzetten, maar geen locatiegegevens nodig hebben, kunnen voor deze runtime permission kiezen.


Ontwikkelaars van apps die eigen Snelle Instellingen-knoppen kunnen genereren, kunnen aan de hand van een nieuwe api in Android 13 een banner oproepen in hun app waarmee de eigen instellingenknop meteen toegevoegd kan worden aan het Snelle Instellingen-paneel. Hierdoor hoeven gebruikers de app niet meer te verlaten om de knop toe te voegen aan het paneel bovenaan het scherm. Het bedrijf schat dat er platform stability zal zijn vanaf juni; dan wordt de derde bèta verwacht. De release van Android 13 komt pas na juli.


De nieuwe bèta kan naast Googles eigen Pixel-telefoons geïnstalleerd worden op de Asus Zenfone 8, Lenovo P12 Pro, OnePlus 10 Pro, OPPO Find X5 Pro, Realme GT 2 Pro, AQUOS sense6, Camon 19 Pro, Vivo X80 Pro, Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro en Xiaomi Pad 5.


Tijdlijn ontwikkeling Android 13 volgens Google


Bron: https://tweakers.net/nieuws/196424/google-brengt-tweede-beta-van-android-13-uit.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.