Google introduceert online tool om landbedekking op aarde te monitoren – IT Pro – Nieuws

Google introduceert online tool om landbedekking op aarde te monitoren – IT Pro – Nieuws

Google heeft Dynamic World geïntroduceerd, een online tool waarmee gedetailleerde en actuele informatie over de landbedekking op aarde geraadpleegd kan worden. Met Dynamic World moeten ecosystemen en veranderingen van het aardoppervlak beter gemonitord kunnen worden.

De online tool is ontwikkeld via het Google Earth Engine en Googles AI Platform en biedt wetenschappers de mogelijkheid om de landbedekking van onze planeet van naderbij te bekijken en te monitoren. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen negen verschillende categorieën landbedekking: water, overstroomde vegetatie, bebouwde gebieden, bomen, gewassen, kale grond, gras, struikgewas en ijs. Google stelt dat het aan de hand van artificiële intelligentie op elke tien meter van de kaart kon aanduiden welke landbedekking er heerst.

De tool wordt elke twee tot vijf dagen geüpdatet met meer dan 5000 satellietbeelden die afkomstig zijn van de Copernicus Sentinel-2-satelliet. De beelden en de data die gebruikers via Dynamic World kunnen opvragen gaan terug tot in juni 2015. Hierdoor moet het volgens Google mogelijk zijn voor wetenschappers en beleidsmakers om wijzigingen in de landbedekking uit het recente verleden, en de gevolgen ervan, beter te begrijpen.


Dynamic World-uitsnit van Vlaanderen en Nederland

Bron: https://tweakers.net/nieuws/197768/google-introduceert-online-tool-om-landbedekking-op-aarde-te-monitoren.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.