Google Pixel 6a met Tensor-soc komt eind juli uit en kost 459 euro – update – Tablets en telefoons – Nieuws

Google Pixel 6a met Tensor-soc komt eind juli uit en kost 459 euro – update – Tablets en telefoons – Nieuws

Google brengt zijn Pixel 6a-smartphone op 28 juli uit. Deze smartphone krijgt dezelfde Tensor-soc die ook in de Pixel 6 en Pixel 6 Pro zit, maar gebruikt een oudere 12,2-megapixelsensor voor de primaire camera. De telefoon gaat 459 euro kosten.

Het ontwerp van de Google Pixel 6a is vergelijkbaar met die van de Pixel 6 en Pixel 6 Pro. Het toestel krijgt een achterkant met tweekeurige afwerking en een ‘camerastrook’. De Pixel 6a is met zijn platte 6,1″-amoledscherm wel iets kleiner dan de Pixel 6 en Pixel 6 Pro, die respectievelijk een 6,4″- en 6,7″-paneel hebben. Onder het scherm zit een optische vingerafdrukscanner.

De Pixel 6a krijgt daarbij wederom een Google Tensor-soc, net als de twee hoger gepositioneerde Pixel 6-modellen. Dat is Googles eerste zelfontworpen soc, die beschikt over twee Cortex X1-cores op 2,8GHz, twee Cortex-A76-kernen op 2,2GHz en vier zuinigere Cortex-A55-cores op 1,8GHz. De soc wordt bij Samsung geproduceerd op 5nm. Google zegt tijdens zijn I/O-keynote niet hoeveel opslag en geheugen het toestel krijgt, maar EvLeaks publiceert een specificatielijst op Twitter waarop 6GB Lpddr5-geheugen en 128GB UFS 3.1-opslag worden genoemd. Op die lijst staat ook dat het scherm een refreshrate van 60Hz krijgt.

De Pixel 6a beschikt verder over twee camerasensoren. De primaire camera maakt gebruik van een 12-megapixelsensor, waar de hoger gepositioneerde modellen een resolutie van 50 megapixel bieden. Volgens eerdere geruchten krijgt de Pixel 6a dezelfde primaire sensor die al werd gebruikt van de Pixel 3 tot en met de Pixel 5.

Er zit eveneens een 12-megapixelsensor achter de ultragroothoeklens. De Pixel 6 en 6 Pro hebben ook een ultragroothoekcamera met 12-megapixelsensor. Daarmee vormt de primaire camera het voornaamste verschil tussen de Pixel 6a en de hoger gepositioneerde Pixel 6, samen met de lagere refreshrate van het kleinere scherm. De frontcamera krijgt wederom een 8-megapixelresolutie en zit verwerkt in een punch-hole in het scherm. De Pixel 6a krijgt verder ondersteuning voor 5G, Wi-Fi 6E en Bluetooth 5.2.

De Google Pixel 6a komt op 28 juli uit en pre-orders beginnen een week eerder. Het toestel wordt bij release geleverd met Android 12. Google belooft de telefoon vijf jaar lang van beveiligingsupdates te voorzien. De smartphone komt beschikbaar in het zwart, wit en groen. De telefoon kost bij release 459 euro, zo blijkt uit een webpagina op de Duitse Google Store. Voorgaande Pixel-toestellen kwamen niet officieel beschikbaar in de Benelux.

Update, 21.34: De Pixel 6a is inmiddels in de Duitse Google Store verschenen. De telefoon kost daar 459 euro. Dit is toegevoegd aan het artikel.Bron: https://tweakers.net/nieuws/196630/google-pixel-6a-met-tensor-soc-komt-eind-juli-uit-en-kost-459-euro.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.