Google: spionagegroep steelt wachtwoorden uit Chrome, Edge en Firefox

Google: spionagegroep steelt wachtwoorden uit Chrome, Edge en Firefox

Een spionagegroep die bekendstaat als APT28 en Fancy Bear heeft de afgelopen weken aanvallen via e-mail uitgevoerd waarbij geprobeerd werd om doelwitten met malware te infecteren die cookies en wachtwoorden uit browsers steelt, zo stelt Google op basis van eigen onderzoek.

Volgens Googles Threat Analysis Group (TAG) waren de aanvallen gericht tegen Oekraïense gebruikers en bestonden uit e-mails die als bijlage een met wachtwoord beveiligd zip-bestand hadden. Het bestand bevat in werkelijkheid malware die wanneer geopend cookies en wachtwoorden uit Chrome, Edge en Firefox steelt en vervolgens via e-mail naar een al gecompromitteerd e-mailaccount stuurt.

Google geeft periodiek een overzicht van aanvallen waarvan het stelt dat die door statelijke actoren en “Advanced Persistent Threats” (APTs) zijn uitgevoerd. In het overzicht van deze maand blijkt dat dergelijke aanvallers basale technieken gebruiken, zoals het gebruik van malafide linkjes en phishingdomeinen, om zo inloggegevens van doelwitten te stelen.

Verder laat het techbedrijf weten dat een spionagegroep die aan het Chinese leger is gelieerd succesvolle aanvallen tegen Russische defensieleveranciers en -fabrikanten en een Russisch logistiek bedrijf heeft uitgevoerd.

Bron: https://www.security.nl/posting/752480/Google%3A+spionagegroep+steelt+wachtwoorden+uit+Chrome%2C+Edge+en+Firefox?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.