Grond voor Meta-datacenter in Zeewolde wordt voorlopig niet doorverkocht – IT Pro – Nieuws

Grond voor Meta-datacenter in Zeewolde wordt voorlopig niet doorverkocht – IT Pro – Nieuws

De eisen zijn: “Alle daken en muren moeten optimaal benut worden voor het plaatsen van zonnepanelen, men moet zo efficiënt mogelijk met de energie omgaan en de geproduceerde warmte moet geschikt zijn voor hergebruik”.
De warmte die voor hergebruik wordt teruggegeven, is ook een vorm van energie, die je eigenlijk van de opgenomen energie af moet trekken. De eisen zijn dusdanig opgesteld dat men verwacht dat een datacenter op een gunstige dag minimaal 80% van de eigen energie op kan wekken. Over een jaar genomen zal je dan op ca 40% van de energiebehoefte komen die Meta zelf moet opwekken.

Meta krijgt overigens geen korting op het stroomtarief, maar zal de normale grootverbruikers tarieven moeten betalen. Tov de particuliere tarieven is dat inderdaad niet veel. Meta is echter geen uitzondering, want heel veel fabrieken en zelfs kantoorgebouwen betalen datzelfde tarief. Als Meta naar Nederland komt zullen ze ook gewoon omzetbelasting moeten betalen en de mensen die in/aan het datacenter werken zullen loonbelasting moeten betalen.
Voor groene stroom zal Meta gewoon op de markt moeten inkopen. Ze moeten dus gewoon certificaten kopen. Waar de stroom uiteindelijk vandaan komt bepalen de omstandigheden. Het kan van een windmolen uit de buurt zijn, maar net zo gemakkelijk van een (Franse) kerncentrale or een Noorse bergbeek.

Ik ben geen voorstander van een Meta-datacenter, maar de meeste mensen komen met redenen aan die niet echt kloppen of niet specifiek voor Meta gelden.

Bron: https://tweakers.net/nieuws/197834/grond-voor-meta-datacenter-in-zeewolde-wordt-voorlopig-niet-doorverkocht.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.