Hacker krijgt negen jaar cel voor stelen terabytes aan naaktfoto’s via iCloud – IT Pro – Nieuws

Hacker krijgt negen jaar cel voor stelen terabytes aan naaktfoto’s via iCloud – IT Pro – Nieuws

“Skill”….. het is vaak kinderlijk eenvoudig om van mensen wachtwoorden te ontfutselen. Tuurlijk lang niet iedereen, maar probeer eens het volgende:

Ga bij een willekeurig persoon die je kent (en het email adres van weet) eens proberen in te loggen en klik op wachtwoord vergeten. Daarna kies je de optie herstellen met geheime vraag (gelukkig is dit tegenwoordig bij steeds meer diensten niet meer mogelijk).
Stel dat de geheime vraag dit is: “waar hebben je ouders elkaar ontmoet?” Of “wat is de naam van jouw eerste huisdier?”. Er zijn best veel mensen die een eerlijk antwoord op die vragen hebben gegeven.

Het achterhalen van deze informatie is vaak super eenvoudig. Begin een gesprek, laat het afdwalen naar of ze huisdieren hebben en dan ergens eens vragen wat hun eerste huisdier was en hoe de naam ervan was. Vrijwel niemand zal je verdenken van het proberen te ontfutselen van een wachtwoord en voila je kunt die persoon zijn/haar account resetten.

In dit artikel gaat het om een phishing mail, als hij de malware zelf gemaakt heeft, dan vind ik het een hacker. Heeft hij t gekocht/gehuurd? Dan vind ik het geen hacker. Waarom? Simpel, als ik een sniper rifle koop ben ik niet gelijk een scherpschutter. Als ik een F1 wagen koop ben ik niet gelijk een coureur en als ik oliebollen mix haal ben ik niet gelijk een bakker. In de niet-digitale wereld werkt dit ook zo, als ik mijn huissleutel onder de mat leg en er wordt “ingebroken” wordt er niet gesproken over inbraak, maar over huisvredebreuk en diefstal. Je verzekering zal dit dan waarschijnlijk ook niet dekken.

Mijn conclusie is dus, zolang we niet weten of deze persoon de malware zelf heeft geschreven of simpelweg heeft gekocht we niet kunnen spreken van een hacker. Oplichting lijkt me toepasselijker om eerlijk te zijn.

Bron: https://tweakers.net/nieuws/198120/hacker-krijgt-negen-jaar-cel-voor-stelen-terabytes-aan-naaktfotos-via-icloud.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.