Hogeschool Vives: wijzigen 17.000 wachtwoorden kost meer tijd dan gedacht

Hogeschool Vives: wijzigen 17.000 wachtwoorden kost meer tijd dan gedacht

De Belgische hogeschool Vives die meer dan een week geleden door een cyberaanval werd getroffen hoopt morgen de deuren weer te kunnen openen, maar dat is nog niet zeker. Het wijzigen van 17.000 wachtwoorden van leerlingen kost meer tijd dan gedacht. Ook het herstarten van de systemen neemt meer tijd in beslag dan verwacht.

“Lessen vandaag de dag zijn niet meer met enkel een bord en krijtjes”, zegt algemeen directeur Joris Hindryckx tegenover Het Laatste Nieuws. “Docenten gebruiken onder meer powerpoint en andere softwaretoepassingen, en aangezien ons wifinetwerk nog altijd plat ligt, kunnen die niet gebruikt worden.” Volgens een verklaring van de hogeschool probeerden aanvallers met het wachtwoord van een leerling toegang te krijgen tot het netwerk.

“Dat lukte telkens niet. Maar afgelopen vrijdag, op 8 april, werd er rond 1 uur ’s nachts opgemerkt dat die hackersgroep software probeerde te installeren, waarmee ze de wachtwoorden van ons datamanagement zou kunnen overnemen”, zo liet directeur Hindryckx eerder weten. Na deze ontdekking werd besloten alle systemen uit te schakelen. Aangezien het vorige week vakantie in België was, was de impact hiervan beperkt.

De hogeschool moest vanwege de impact van de aanval vandaag de deuren noodgedwongen gesloten houden. Alle 17.000 leerlingen moeten hun wachtwoorden wijzigen. “Door de vakantie hebben we nog niet iedereen kunnen bereiken. Niet iedereen kan dat helemaal zelfstandig, dus onze servicedesk krijgt momenteel heel veel vragen binnen om gebruikers daarbij te helpen. Daarnaast zijn we nog druk bezig om extra beveiliging in te bouwen, zodat we met een gerust hart opnieuw online kunnen gaan”, zegt Hindryckx.

Of dat morgen zal zijn is nog onduidelijk. “We doen er momenteel alles aan om tegen dan klaar te zijn, maar het is nog afwachten of we morgen dinsdag alles rond krijgen. Het is een heel arbeidsintensief werk.” Tegenover Focus & WTV laat de directeur weten dat de situatie per dag wordt bekeken. “Maar dinsdag kunnen de lessen nog niet gestart worden. Wij hopen dat we woensdag opnieuw kunnen van start gaan.”

Bron: https://www.security.nl/posting/750723/Hogeschool+Vives%3A+wijzigen+17_000+wachtwoorden+kost+meer+tijd+dan+gedacht?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.