Honderden slimme meters geven door sensordefect mogelijk foute meterstanden door – IT Pro – Nieuws

Daarnaast kan je ook nog eens de vraag stellen: als 3000 kuub extra gas word verrekend, dan betekent dat ook dat het vervoerd moet worden naar de locatie waar het is verbruikt.
Distributie moet tijdig worden aangevraagd anders raakt het distributienet al gauw te vol. Dat als er dus ineens 3000 kuub gas op 1 adres moet worden afgeleverd, dan maken de bedrijven die controleren of het distributienet net zo vol zit als dat de energiebedrijven hebben aangevraagdvoor elk gegeven moment.
Een misser van 3000 kuub gas, dat kost het energiebedrijf een behoorlijke boete, want zij zorgen daarmee dat het distributienet word overbelast, met alle gevolgen van dien. En die boete is significant hoger dan de rekening voor het zogenaamd geleverde gas.
Nu is het dan wel weer gas, waarvan distributie minder strikt is vanwege de calorische waarde van gas. Deze varieert nogal door temperatuur, luchtdruk en een boel andere dingen. Transport van gas is daarom wat vrijer. Voor electriciteitsnet is dit veel strakker geregeld, alhoewel er ook sprake is van weersgevoeligheid tijdens distributie.
Voor beide energievormen worden alle cijfers voor opwek, distributie en gemeten bij de klant met elkaar vergeleken, middels reconciliatie. Ook wel bekend als de jaarrekening (waarbij je of geld terug krijgt of moet bijbetalen).
Het is dus van groot belang dat de meter op de aflever adressen zo goed mogelijk werkt. Niet alleen voor de klant, maar ook voor het energie-bedrijf. Want de boetes bij teveel fouten, is al gauw 10 keer hoger dan wat de klant extra moet betalen.
Daarnaast, als het energiebedrijf betrouwbare data over lange periodes heeft, dan kunnen zij veel verder in de toekomst vorspellen wat zij aan energie bij hun klanten afleveren. Hoe langer die periode, hoe goedkoper de energie. Dus het energiebedrijf blij, want winst, De distributeur blij want die kan nu plannen waar/wanneer onderhoud en/of uitbreiding plaats kan vinden. De klant blij, want die hoeft zich geen zorgen te maken over gebrek aan energie op het moment dat hij/zij dat nodig heeft.

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.