Hugo de Jonge gebruikte privé-e-mail ‘uit gemak’ en stopte daar deze week mee – IT Pro – Nieuws

Hugo de Jonge gebruikte privé-e-mail ‘uit gemak’ en stopte daar deze week mee – IT Pro – Nieuws

Geloof me, ik ben ICTer en vind de beveiligingsmaatregelen van de overheidsinstelling (ZBO) waar ik werk heel goed maar ook verschrikkelijk. Ik werk uit principe op Linux – op mijn eigen hardware dus en minder graag werk ik op m’n werk-laptop van Windows. Maar Linux is natuurlijk niet te verifiëren of controleren door mijn werkgever, dus vanuit veiligheid is elke sessie, bijvoorbeeld voor inloggen op m’n mail, maar 30 minuten geldig. Na 30 minuten ververst het mail-tabblad zich en moet ik opnieuw inloggen, waarbij ik een 2FA code vanaf m’n telefoon moet overnemen. Om die 2FA code te zien moet ik de Microsoft Authenticator app openen, welke nog eens mijn vingerafdruk vraagt, naast dat ik die al nodig had om mijn telefoon te ontgrendelen.

Is dit beter op officiële werk-hardware? Nee, zeker niet, op de Windows laptop die door mijn werkgever beheerd wordt mag ik niet eens kopiëren en plakken van/naar Microsoft Edge (de enige toegestane browser). Even een tekstje van internet kopiëren is er dus niet bij. Dit geld ook wanneer ik de mail in m’n browser benader, even een tekstje van een lokaal bestand naar de mail kopiëren kan niet. En verder zitten ook bij het gebruik van deze laptops meerdere 2FA/MFA prompts per werkdag bij. Oh, en ik moet op m’n telefoon speciaal de app “Company Portal” van Microsoft installeren welke mijn telefoon zo instelt dat ik voor alle Microsoft apps (OneDrive, Outlook, etc) elke keer dat ik de app open opnieuw m’n vingerafdruk moet scannen en dat melding-inhoud niet langer in notificaties getoont mag worden – dit heeft dus ook impact op m’n eigen privémail en bestanden van Microsoft/outlook.

Ik doe alles netjes volgens de regeltjes, al werk ik op m’n eigen apparaten wel met Linux, maar nog altijd binnen de regels. Het zal ongetwijfeld heel goed zijn, maar verschrikkelijk is het voor mijn gebruikservaring.

Bron: https://tweakers.net/nieuws/195270/hugo-de-jonge-gebruikte-prive-e-mail-uit-gemak-en-stopte-daar-deze-week-mee.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.