Instrumenten James Webb zijn uitgelijnd en telescoop stuurt scherpe testfoto’s – IT Pro – Nieuws

Instrumenten James Webb zijn uitgelijnd en telescoop stuurt scherpe testfoto’s – IT Pro – Nieuws

De instrumenten van NASA’s James Webb-ruimtetelescoop zijn uitgelijnd en de eerste testfoto’s van sterren tonen dat de wetenschappelijke instrumenten van het apparaat nu scherpe afbeeldingen opleveren.

De uitlijning van James Webb is voltooid volgens NASA, waardoor de telescoop de volgende fase kan doorlopen en het echte wetenschappelijke werk in de zomer kan beginnen. Ter demonstratie publiceert NASA testfoto’s die zijn genomen met verschillende instrumenten, inclusief details om de scherpte van de beelden aan te tonen.

Voor de test richtte NASA de telescoop op de Grote Magelhaense Wolk, een relatief klein sterrenstelsel in de Melkweg. Elk instrument heeft daarbij zijn eigen deel van het stelsel vastgelegd. Het gaat om afbeeldingen van de drie instrumenten NIRCam, Niriss en MIRI, die elk afzonderlijke golflengtes registeren. Dan is er nog NIRSpec, een spectograaf die ook afbeeldingen kan maken voor kalibratiedoeleinden. Ten slotte toont NASA een afbeelding van de Fine Guidance Sensor, die twee sensoren heeft om sterren te traceren, maar die eveneens beelden kan maken ter kalibratie.

De testafbeeldingen zijn niet alleen bedoeld om de scherpte vast te stellen, maar ook om de uitlijning van de sensoren als onderdeel van de kalibratieprocedure te meten. De volgende stap voor NASA is om alle wetenschappelijke instrumenten gereed te maken. Elk instrument heeft zijn eigen onderdelen, zoals lenzen en filters, en voor de juiste werking moeten instellingen aangepast en combinaties uitgeprobeerd worden.

NASA richt de telescoop de komende tijd op verschillende delen van het heelal om de thermische stabiliteit te bepalen. James Webb krijgt daarvoor verschillende hoeveelheden straling van de zon te verduren. De procedure voor het gereed krijgen van de instrumenten neemt ongeveer twee maanden in beslag. Daarna kan James Webb zijn wetenschappelijke werk definitief beginnen.

Bron: https://tweakers.net/nieuws/196160/instrumenten-james-webb-zijn-uitgelijnd-en-telescoop-stuurt-scherpe-testfotos.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.