Intel krijgt 6,8 miljard euro subsidie voor Duitse chipfabriek – IT Pro – Nieuws

Intel krijgt 6,8 miljard euro subsidie voor Duitse chipfabriek – IT Pro – Nieuws

‘We’ halen niets binnen, de Duitsers halen hightech productie (3000 banen) binnen en daar kunnen mogelijk wij aan mee ‘profiteren’. Goedkoper zullen Duitse Intel chips niet zijn, maar we zijn ook minder afhankelijk van de productie aan de andere kant van de wereld (VS). Kijk maar eens naar een lijst van gesloten Intel Fabs en huidige fabs (let vooral op wanneer ze worden geopend):
https://en.wikipedia.org/…Intel_manufacturing_sites
Van de lijst van 23 ‘geopende’ fabs, zijn er 10 nog niet operationeel, de komende vijf jaar dus bijna een verdubbeling!

GlobalFoundries heeft ook een enorme facility in Duitsland (Dresden) staan:
https://en.wikipedia.org/…ies#Fabrication_foundries

TSMC is ook aan het overwegen om productie faciliteiten in Duitsland op te tuigen…

Gezien de praktijken vanuit de VS in de afgelopen jaren richting bv. China, kan ik me goed voorstellen dat de EU bij de volgende gekozen Amerikaanse clown niet aan diens politieke grappen en grollen onderhevig wil zijn… In het ergste geval nationaliseer je zo een fab en blijf je Intel chips uit spugen… Dat is natuurlijk een bijzonder ernstig scenario, maar over de jaren heen is die niet minder relevant geworden (jammer genoeg).

Een veel groter issue is van de afgelopen 2.5 jaar waarbij de globale transport infrastructuur op z’n kop lag, niet alleen de gezondheidscrisis, maar ook kapiteins die door veel te smalle kanalen proberen te ‘driften’… Zeker binnen de EU zou een Intel chip veel sneller op diens bestemming aankomen ivm. een Intel chip uit de VS. Intel heeft fab(s) in Ierland staan, maar dat is eigenlijk weer een los eilandje geworden na de GB Brexit, waardoor dergelijke ongein alsnog per boot over moet of anders door eventuele GB douane heisa (gedurende een gezondheidscrisis bv.) moet per trein.

Je kan jezelf altijd wel blind blijven staren op ‘kennis’, maar kennis zonder daadwerkelijke productie schiet je niet zo heel veel mee op… Hoeveel miljarden per jaar gaan er naar mensen die geen kennis hebben of willen/kunnen krijgen? Hoeveel gaat er naar traditionele landbouw waar maar bitter weinig ‘kennis’ wordt ontwikkeld… Hoeveel daarvan wordt in bv. verticale landbouw gestoken? Relatief weinig, anders had je nog meer tractoren op de weg staan…

Bron: https://tweakers.net/nieuws/197638/intel-krijgt-6-komma-8-miljard-euro-subsidie-voor-duitse-chipfabriek.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.