Intel wil 593 miljoen euro rente van EU vanwege vernietigde miljardenboete – Computer – Nieuws

Intel wil 593 miljoen euro rente van EU vanwege vernietigde miljardenboete – Computer – Nieuws

Intel wil 593 miljoen euro van de Europese Commissie,vanwege de onterechte boete van 1,06 miljard euro die het bedrijf in 2009 kreeg opgelegd. Intel ziet het bedrag als misgelopen rente. Het bedrijf kreeg het oorspronkelijke bedrag en een deel van de rente eerder dit jaar al terug.

De Europese Commissie legde Intel in 2009 een boete op, omdat het bedrijf AMD zou hebben benadeeld in het segment van x86-processoren. Intel gaf volgens de Commissie kortingen aan bedrijven als Dell, Lenovo en HP als zij een groot deel van hun x86-processoren bij Intel zouden kopen. De Amerikaanse chipmaker betaalde MediaMarkt en Saturn bovendien als zij alleen computers met Intel-x86-processors zouden verkopen.

Door deze overeenkomsten konden concurrenten als AMD aanzienlijk minder concurreren met Intel, zo stelde de Europese Commissie. Daarom kreeg Intel de mededingingsboete van 1,06 miljard euro opgelegd. Intel ging meermaals in beroep tegen deze uitspraak, waarna het Europees Hof van Justitie eerder dit jaar besloot dat de boete inderdaad onterecht was opgelegd. Zo had de Commissie niet genoeg gekeken naar Intels tegenargumenten en werden resultaten bij een partij geëxtrapoleerd naar een langere periode, zonder dat de EU dit voldoende onderbouwde.

Intel kreeg daarom eerder dit jaar het betaalde bedrag van 1,06 miljard euro terug. Bij zulke mededingingsrechtszaken hebben benadeelden echter recht op rente als later blijkt dat de boete onterecht was. Intel vroeg de Europese Commissie om rente, wat de Commissie weigerde, schrijft Reuters. Daarom heeft Intel een claim van 593 miljoen euro ingediend bij het Gerecht van het Hof van Justitie van de Europese Unie.

Dit bedrag zou Intel hebben gebaseerd op rente die de Europese Centrale Bank hanteert, namelijk van 1,25 procent in mei 2009 tot 3,5 procent sinds augustus 2009. Eigenlijk zou het totale rentebedrag 631 miljoen euro moeten zijn, stelt Intel, maar de Commissie heeft eerder dit jaar al 38 miljoen euro rente betaald.

Bron: https://tweakers.net/nieuws/198176/intel-wil-593-miljoen-euro-rente-van-eu-vanwege-vernietigde-miljardenboete.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.