Internet Archive krijgt gratis toegang tot commerciële Wikimedia Enterprise-api – IT Pro – Nieuws

Internet Archive krijgt gratis toegang tot commerciële Wikimedia Enterprise-api – IT Pro – Nieuws

Tenzij je een Wikipediaan bent (Dat denk ik niet gezien je niet vanuit de ik-vorm spreekt) zou ik niet zo snel spreken namens Wikipedianen als ik jou was. Elke Wikipediaan kan en mag een andere mening hebben.

Ik kan namens mijzelf (Wikipediaan met meer dan honderd gestarte artikelen en een veelvoud aan bewerkingen en bijdragen) spreken en ik heb er helemaal geen issue mee dat de Wikimedia Foundation dit doet. De Wikimedia Foundation doet ongelofelijk veel goede projecten en maakt het in de eerste plaats überhaupt mogelijk dat er een platform bestaat voor mensen om kennis te nemen en te geven.

Zolang die basisvorm en de basiswaarden die daarbij horen op Wikipedia beschikbaar blijven, mag iedereen verder doen wat ze willen met de data op Wikipedia*, daar is het immers voor gemaakt! Ik ben dan ook alleen maar blij als het werk dat ik geschreven heb, naast nuttig te zijn voor lezers, ook nog eens AI traint, Google’s infokaartjes aanvult of verwerkt wordt in toekomstige assistenten of technologie die ik nog niet eens ken. Wikipedia is niet gemaakt om zelf rechten af te dwingen over wat je plaatst, maar juist het feit dat Wikipedia niet gaat bepalen en dicteren over wat anderen (inclusief dus de Foundation zelf) met mijn werk kunnen doen maakt het een werkelijk vrije encyclopedie, waar ik graag aan bijdraag!

Het bijdragen aan Wikipedia is iets wat ik doe uit ideologische overtuiging en intrinsieke motivatie, en het blaffen over dat iemand wel of niet mijn teksten mag gebruiken past hier niet bij.

Dit is, zoals ik al zei, mijn eigen mening. Andere Wikipedianen kunnen hier natuurlijk geheel anders over denken!

*Gegeven dat je aan bron/naamsvermelding doet.

Edit: spelling en grammatica

[Reactie gewijzigd door Helium-3 op 22 juni 2022 21:24]

Bron: https://tweakers.net/nieuws/198284/internet-archive-krijgt-gratis-toegang-tot-commerciele-wikimedia-enterprise-api.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.