Japanse stad verliest usb-stick met privégegevens van 460.000 inwoners

Japanse stad verliest usb-stick met privégegevens van 460.000 inwoners

Een Japanse stad is een usb-stick met de privégegevens van 460.000 mensen tijdelijk kwijtgeraakt. De datadrager was echter beveiligd met een wachtwoord en de inhoud versleuteld, aldus het stadsbestuur van Amagasaki in het westen van Japan. De usb-stick is inmiddels weer teruggevonden. Op de stick stonden namen, adresgegevens, geboortedata, belastinginformatie, informatie over toeslagen en rekeninggegevens van zo’n 460.000 inwoners.

Een medewerker van een bedrijf dat de stad ondersteunt bij de uitrol van coronasteunpakketten verloor een tas met daarin de usb-stick toen hij bij een restaurant was gaan eten. Volgens de stad kon het datalek zich voordoen doordat de medewerker de gegevens zonder toestemming van de stad op de usb-stick bewaarde.

Om herhaling te voorkomen gaat de stad het bewustzijn onder medewerkers over het omgaan met data vergroten, mogen usb-sticks alleen met toestemming worden meegenomen, moet alle data op de stick zijn versleuteld en mag de datadrager alleen op specifieke manieren worden vervoerd. Voor zover bekend is de data op de usb-stick niet openbaar geworden. Een onderzoek naar het datalek is nog gaande.

Bron: https://www.security.nl/posting/758268/Japanse+stad+verliest+usb-stick+met+priv%C3%A9gegevens+van+460_000+inwoners?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.