Kabinet krijgt advies om veiling 3,5GHz-frequentieband uit te stellen naar 2023 – IT Pro – Nieuws

Kabinet krijgt advies om veiling 3,5GHz-frequentieband uit te stellen naar 2023 – IT Pro – Nieuws

Een onafhankelijke adviescommissie adviseert het kabinet om het beschikbaar stellen van de 3,5GHz-5G-frequenties uit te stellen naar 2023. Het satellietbedrijf Inmarsat die de band nu gebruikt, moet volgens de commissie de tijd krijgen om zijn diensten naar het buitenland te verplaatsen.

De adviescommissie heeft op verzoek van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat onderzoek gedaan naar het vrijmaken van de 3,5GHz-frequentieband voor het 5G-netwerk. De commissie heeft zijn bevindingen gepubliceerd en schrijft dat het satellietbedrijf Inmarsat de tijd moet krijgen om zijn diensten die deze specifieke frequentieband gebruiken naar het buitenland te verplaatsen.

Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat komt voor de zomer met een reactie op het advies. Het satellietbedrijf steunt de conclusies van de adviescommissie. Als de minister het advies overneemt wordt de 3,5GHz-frequentieband in december volgend jaar geveild voor gebruik 5G. Aan het einde van 2023 kan de band dan gebruikt worden voor het 5G-netwerk.

Tot die tijd heeft Inmarsat de tijd om zijn satellietschotels van het Friese Burum naar een locatie in Griekenland te verplaatsen. De schotels in het Friese dorp worden nu gebruikt voor noodoproepen van schepen. Tweakers schreef eerder al een achtergrond over de ‘112 voor schepen’.

De veiling van de 3,5GHz-frequenties werd vorig jaar uitgesteld, vanwege de uitspraak van de voorzieningsrechter die oordeelt dat er niet zomaar ruimte gemaakt mocht worden voor 5G op de 3,5GHz-frequentieband. Tegelijkertijd is er ook druk vanuit de EU, die stelt dat deze frequentieband zo snel mogelijk beschikbaar moet worden gesteld voor het aanbieden van 5G.

Bron: https://tweakers.net/nieuws/196718/kabinet-krijgt-advies-om-veiling-3-komma-5ghz-frequentieband-uit-te-stellen-naar-2023.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.