Kabinet wil centrale opslag voor pasfoto’s en vingerafdrukken identiteitsbewijs – IT Pro – Nieuws

Kabinet wil centrale opslag voor pasfoto’s en vingerafdrukken identiteitsbewijs – IT Pro – Nieuws

Het kabinet wil de Paspoortwet wijzigen om de invoering van een centrale opslag van foto’s, vingerafdrukken en handtekeningen voor identiteitsbewijzen en paspoorten mogelijk te maken. Nu bewaren gemeenten die gegevens.

De Paspoortwet wordt volgens de plannen van het kabinet aangepast, zodat de pasfoto’s, vingerafdrukken en handtekeningen digitaal op een centrale plek worden opgeslagen. Volgens het kabinet worden gegevens centraal ‘op een veiligere manier bewaard, met de waarborgen die de privacywet voorschrijft’. Het kabinet is een consultatieronde gestart over het voorstel de Paspoortwet te wijzigen, zo constateerde Security.nl.

De opslag van de gegevens is tijdelijk, vanaf de aanvraag tot de verstrekking van het identiteitsbewijs, en dat zou ook na de aanpassing zo blijven. Tot nu toe bewaren gemeenten de gegevens, maar volgens het kabinet kan dit tot fouten leiden: “Als u de vorige aanvraag bij een andere gemeente heeft gedaan, moeten de gemeenten elkaar vragen om de pasfoto’s. Dat kost tijd en er is kans op fouten.” Gemeenten maken voor de uitwisseling kopieën van documenten en sturen die per e-mail, wat een betrouwbare identificatie van de aanvrager moeilijker zou maken. Een koppeling van de centrale systemen zou niet mogelijk zijn.

Een centrale voorziening voor biometrische gegevens zou de vergelijking van pasfoto’s betrouwbaarder en gemakkelijker maken en ook luidt de claim dat fraude met identiteitskaarten of paspoorten dan beter voorkomen kan worden. Burgers kunnen tot eind mei reageren op de voorgestelde aanpassing van de Paspoortwet.

Bron: https://tweakers.net/nieuws/195130/kabinet-wil-centrale-opslag-voor-pasfotos-en-vingerafdrukken-identiteitsbewijs.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.