Kabinet wil pasfoto en vingerafdrukken paspoort en id-kaart centraal opslaan

Kabinet wil pasfoto en vingerafdrukken paspoort en id-kaart centraal opslaan

Het kabinet wil dat pasfoto’s, vingerafdrukken en handtekeningen voor identiteitskaarten en paspoorten centraal worden opgeslagen en wil hiervoor de Paspoortwet wijzigen. Wie een paspoort of id-kaart aanvraagt moet pasfoto, vingerafdrukken en handtekening afstaan. De gegevens worden bij de gemeente bewaard. Na de uitgifte van het identiteitsdocument worden de afgenomen vingerafdrukken verwijderd.

Als het aan het kabinet ligt wordt de Paspoortwet aangepast. “Zodat de pasfoto’s, vingerafdrukken en handtekeningen digitaal op een centrale plek worden opgeslagen.” Volgens het kabinet is deze aanpassing nodig voor mensen die een nieuw paspoort of identiteitskaart in een andere gemeenten aanvragen. Bij de aanvraag van bijvoorbeeld een id-kaart kan de gemeente de pasfoto van de aanvrager vergelijken met de vorige aanvraag.

Wanneer de vorige aanvraag bij een andere gemeente is gedaan, moeten de gemeenten elkaar vragen om de pasfoto’s. “Dat kost tijd en er is kans op fouten”, aldus het kabinet. Hoe vaak erin dit proces fouten worden gemaakt wordt niet vermeld. Door de biometrische gegevens centraal op te slaan zullen pasfoto’s, vingerafdrukken en handtekeningen voor alle gemeenten op een centrale plek beschikbaar zijn, zo laat het kabinet verder weten. Dat claimt dat de centrale opslag ook fraude met identiteitskaarten of paspoorten beter kan voorkomen, maar wederom wordt dit niet met cijfers onderbouwd.

Net als in de huidige situatie zullen afgenomen vingerafdrukken in de centrale opslag na de uitgifte van de identiteitskaart of paspoort, of de weigering hiervan, worden verwijderd. “De centrale voorziening heeft tot doel de uitgevende instanties 24/7 toegang te verschaffen tot biometrische gegevens van de aanvrager. Hiermee wordt het
aanvraag- en uitgifteproces betrouwbaarder en wordt de dienstverlening verbeterd”, zo staat in een uitleg over de voorgestelde aanpassing van de Paspoortwet. Verder wil het kabinet de geslachtsvermelding op de Nederlandse identiteitskaart schrappen. Via Internetconsultatie.nl kan er tot 31 mei op het voorstel worden gereageerd.

Reacties

De eerste reacties op het voorstel zijn niet positief: “Slecht idee. Als burger heb ik vooral zorgen m.b.t. wie toegang hebben tot die centrale plek. Ik wil niet dat andere gemeenten mijn gegevens beschikbaar hebben. O.g.v. de AVG acht ik dat ook niet in lijn met de beginselen van art. 5. Daarnaast zal het buitengewoon interessant zijn voor hackers als alles op één plek wordt bewaard. Als er ‘wordt ingebroken’ is de schade mogelijk niet te overzien.”

“Gemakkelijker voor hackers om een aanval uit te voeren. Hierdoor wordt het makkelijk om identiteitsfraude te realiseren door een man-in-the-middle-attack kunnen hackers een andere foto laten zien aan de medewerker die het checkt. Daarnaast kunnen criminelen vinger afdrukken stelen en deze namaken (voor 100 euro ) zodat ze gebruikt kunnen worden voor identiteitsdiefstal. Ook kan het dus zo dat iemand aan de andere kant van de wereld deze identiteit overneemt

Image

Bron: https://www.security.nl/posting/748696/Kabinet+wil+pasfoto+en+vingerafdrukken+paspoort+en+id-kaart+centraal+opslaan?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.