Kamervragen over gemeenten die interieurfoto’s eisen voor bepalen WOZ-waarde

Kamervragen over gemeenten die interieurfoto’s eisen voor bepalen WOZ-waarde

De PVV heeft minister De Jonge voor Volkshuisvesting om opheldering gevraagd over gemeenten die eisen dat inwoners foto’s van de binnenkant van hun woning opsturen voor het nauwkeuriger vaststellen van de WOZ-waarde. Het gaat onder andere om foto’s van badkamer, keuken en toiletten die inwoners naar hun gemeente moeten mailen. Eerder dit jaar ontstond er al ophef nadat de gemeente Woerden hierom vroeg.

Na inwoners van negen Oost-Brabantse gemeenten worden de interieurfoto’s ook aan duizenden Twentenaren gevraagd. “De gemeente gaat hiermee achter de voordeur van haar inwoners kijken. Dat mag alleen in uitzonderlijke gevallen en alleen als het strikt noodzakelijk is. Een kijkje achter de voordeur laat wellicht zelfs ook zien op welke wijze jij jouw religie uitoefent, welke seksuele liefhebberijen jij hebt of wat jouw politieke overtuiging is. Dergelijke informatie is uiterst privé en wordt extra beschermd door wetgeving. Het verwerken hiervan is niet zomaar toegestaan”, zegt Caspar Itz van de Autoriteit Persoonsgegevens tegenover De Telegraaf.

In Enschede heeft bijna de voltallige gemeenteraad een motie aangenomen waarin de gemeente wordt opgeroepen om alles in het werk te stellen om direct te stoppen met de pilot waarbij bewoners worden gevraagd foto’s op te sturen voor de WOZ-waardebepaling, en daarover aan de betreffende bewoners te communiceren. “Waarom hebben gemeenten, naar eigen zeggen, plotseling foto’s van het interieur van hun inwoners nodig voor het vaststellen van de WOZ-waarde? Waar komt deze gekkigheid vandaan?”, vraagt PVV-Kamerlid Kops vandaag aan minister De Jonge.

“Deelt u de mening dat het interieur van een woning – zoals keuken, badkamer en toilet – gemeenten
helemaal niets aangaat?”, vraagt Kops verder. De minister moet ook duidelijk maken wie er bij de gemeenten allemaal toegang tot de foto’s hebben en wat daarmee na het gebruik voor de WOZ-waardebepaling wordt gedaan. Verder wil het PVV-Kamerlid dat de pilot met de interieurfoto’s stopt. “Bent u ertoe bereid een streep door deze pilot te zetten en ervoor te zorgen dat gemeenten de WOZ-waarde op de normale manier – dus zonder foto’s van toiletten
en badkamers – vaststellen?” De Jonge heeft drie weken om met een reactie te komen.

Bron: https://www.security.nl/posting/772418/Kamervragen+over+gemeenten+die+interieurfoto%27s+eisen+voor+bepalen+WOZ-waarde?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.