Kamervragen over wissen patiënteninformatie door Albert Schweitzer ziekenhuis

Kamervragen over wissen patiënteninformatie door Albert Schweitzer ziekenhuis

Door Anoniem:

Toen ik nog ontwikkelaar was had ik verschillende collega’s die vooral gericht waren op dingen heel snel in elkaar zetten en die fouten in het resultaat wel oplosten als die zich voordeden in productie.

Dat heet toch Agile/Scrum/DevOps? Helemaal hip tegenwoordig.

Met die mentaliteit ben je te laat als je het probleem pas na een jaar wordt ontdekt.

Precies hier zit mijn allergie v.w.b. Agile en DevOps; in de juiste omgevingen zijn dit fantatisch goede ontwikkelmethodes. Echter daar waar het kwaliteit en stabiliteit moet prevaleren boven snelheid en wendbaarheid, moet je geen Agile/DevOps toepassen. Helaas zie je in bestuurskamers vele kopieergedrag. Agile en DevOps is hip, wat aandacht in Gartner congressen en voilà, 98% van het management slaat achteloos zo’n pad in.

Uitgerekend die mensen scoorden erg goed bij het management, omdat ze snel dingen “af” hadden, en ook omdat ze zo vaak de redder in nood waren bij het oplossen van storingen. Dat die storingen juist door hun snelle en slordige manier van werken werd veroorzaakt drong hardnekkig niet door tot dat management….

O jee, de heldencultuur. Goed in branden blussen die ze zelf veroorzaakt hebben…..

Ik weet niet hoe het tegenwoordig is, maar toen ik dit soort werk vaarwel zei was dit bezig alleen maar erger te worden, want de druk om alles steeds sneller en goedkoper voor elkaar te krijgen nam alleen maar toe.

Met Agile en DevOps wordt het qua stabiliteit en betrouwbaarheid niet beter op. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, het hangt vooral van je applicatie af. Nadeel van de traditionele release gebaseerde ontwikkelmethodes zijn de vrij grote doorlooptijden voordat je nieuwe of aangepaste functies kan doorvoeren. Als je applicaties aanbiedt waarbij functionaliteit zwaarder weegt dan stabiliteit, betrouwbaarheid en veiligheid, dan zijn Agile en DevOps uitstekende keuzes.
Maar zodra je met kritische applicaties in de weer gaat waarbij het om mensenlevens gaat, dan zou ik erg terughoudend zijn met ontwikkelmethodes als Agile en DevOps. Traditionele ontwikkelmethodes zijn weliswaar een stuk minder wendbaar, maar leveren over het algemeen ook minder bugs en stabielere productiesystemen op.

Bron: https://www.security.nl/posting/748035/Kamervragen+over+wissen+pati%C3%ABnteninformatie+door+Albert+Schweitzer+ziekenhuis?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.