KPN en QuoVadis stoppen verkoop PKIoverheid CA2020-certificaten

KPN en QuoVadis stoppen verkoop PKIoverheid CA2020-certificaten

KPN en QuoVadis stoppen vanaf 30 september dit jaar definitief met de verkoop van PKIoverheid CA2020-certificaten. Deelnemers aan het PKIoverheid-stelsel geven digitale certificaten uit aan overheidsorganisaties en bijvoorbeeld nutsbedrijven, zoals vervoerders en energieleveranciers, maar ook aan ondernemers of zorgaanbieders. Die gebruiken de certificaten onder andere voor identificatie van hun websites en het opzetten van een beveiligde verbinding met bezoekers.

Vanwege incidenten die zich in 2019 en 2020 met uitgegeven TLS-certificaten voordeden werden halverwege 2020 alle publiek vertrouwde TLS-certificaten voor websites onder een nieuw intermediate CA-certificaat uitgegeven, met de naam Staat der Nederlanden Domein Server CA 2020. Dit certificaat verloopt op 6 december 2022. Vorig jaar besloot de regering dat het uitgeven van publiek vertrouwde TLS-certificaten onder de vlag van PKIoverheid niet meer noodzakelijk was en hiermee zou worden gestopt.

De CA2020-certificaten zijn nog steeds te koop, maar zullen tot en met vijf december van dit jaar geldig zijn. Aangezien KPN en QuoVadis vanaf 30 september stoppen met de verkoop van de CA2020-certificaten zullen organisaties tijdig vervangende certificaten moeten aanschaffen, zo laat overheidsinstantie Logius weten. De uitgifte van andere type PKIoverheid certificaten (Private servercertificaten, Private Digipoort, eSeal, Groeps-, Persoonlijke en Beroepscertificaten) wordt ongewijzigd voortgezet.

Bron: https://www.security.nl/posting/762817/KPN+en+QuoVadis+stoppen+verkoop+PKIoverheid+CA2020-certificaten?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.