KPN schakelt eigen 3G-netwerk in heel Nederland uit

KPN schakelt eigen 3G-netwerk in heel Nederland uit

KPN heeft het eigen 3G-netwerk in heel Nederland uitgeschakeld. De vrijgekomen netwerkruimte wil de telecomprovider voor het eigen 4G- en 5G-netwerk gebruiken. Klanten die nog van 3G gebruikmaakten vallen terug op 2G. Volgens KPN ging één procent van het totale mobiele dataverkeer via 3G.

Deze klanten zullen nu van 2G gebruik gaan maken. “Het uitzetten van 3G betekent dat uw toestel terug zal vallen naar 2G. Dit betekent een verminderde kwaliteit voor bellen en een trage internetsnelheid. Daarnaast kunt u niet meer bellen en internetten tegelijkertijd”, aldus de provider. Die stelt dat het klanten die nog van 3G gebruikmaakten over het einde heeft geïnformeerd. Het 2G-netwerk blijft volgens KPN beschikbaar tot tenminste april 2025. “Enerzijds als back-up voor bellen en sms’en, anderzijds voor Internet-of-Things diensten.”

Begin dit jaar gaf de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF aan Androidgebruikers het advies om de 2G-optie op hun telefoon uit te schakelen en riep tegelijkertijd Apple op om deze feature toe te voegen. Vorig jaar heeft Google een nieuwe optie aan Android toegevoegd waardoor eigenaren van een nieuwe telefoon 2G op modemniveau kunnen uitschakelen.

Volgens de EFF zijn er twee problemen met 2G. Ten eerste gebruikt het zwakke encryptie tussen de zendmast en de telefoon die eenvoudig is te kraken, waardoor een aanvaller passief gesprekken en sms-berichten kan onderscheppen. Het tweede probleem is dat 2G de zendmast niet bij de telefoon authenticeert. Daardoor kan iedereen een echte 2G-zendmast imiteren.

Zogeheten “cell-site simulators”, waarmee opsporingsdiensten door het simuleren van een zendmast telefoonverkeer kunnen onderscheppen, zijn in staat om 4G-verbindingen naar 2G te downgraden, aldus de EFF. Daardoor is het telefoonverkeer weer kwetsbaar voor 2G-aanvallen.

Bron: https://www.security.nl/posting/748684/KPN+schakelt+eigen+3G-netwerk+in+heel+Nederland+uit?channel=rss

Georgino van Hout

Georgino van Hout is een verslaggever voor InternetBlabla.nl. Hij heeft in het verleden voor verschillende cyber security bedrijven geblogd. Door zijn bijdragen aan InternetBlaBla, kunnen we de belangrijke zaken in cyber security blijven verslaan zodat we actueel blijven op het gebied van cyber veiligheid.