KPN stelt voor huur van zijn glasvezelnetwerk voor concurrenten te verlagen – IT Pro – Nieuws

KPN stelt voor huur van zijn glasvezelnetwerk voor concurrenten te verlagen – IT Pro – Nieuws

KPN wil de huur die het concurrerende telecomaanbieders in rekening brengt voor gebruik van zijn glasvezelnetwerk verlagen met 10 tot 30 procent. De ACM zag eerder concurrentierisico’s door de hoge huur, maar spreekt nu van ‘een betekenisvolle stap’.

KPN stelt voor om een landelijk tarief te hanteren voor zijn odf-aanbod dat 10 procent lager ligt: van 18,56 euro naar 16,56 euro per lijn. Odf staat voor optical distribution frame en providers huren hierbij alleen het glasvezeldeel van de straatkast naar de abonnee van KPN.

Daarnaast stelt KPN voor om de vula-tarieven te verlagen met 10 à 30 procent. De werkelijk prijzen hangen dan onder andere af van de snelheid die providers kiezen. Vula is de afkorting van virtual unbundled access to fibre-to-the-home voor pon-glasvezel, waarbij een glasvezel wordt gedeeld met meerdere adressen. De concurrenten bepalen hierbij zelf de mate van dienstverlening aan klanten. Het aanbod van KPN en Glaspoort zou na goedkeuring gelden voor een periode van acht jaar.

KPN en Glaspoort hebben de Autoriteit Consument en Markt gevraagd de voorstellen bindend te verklaren. De mededingingsautoriteit overweegt dit te doen en spreekt van een betekenisvolle stap voor de telecommarkt. Glaspoort is een joint venture voor glasvezelactiviteiten van KPN en pensioenuitvoerder APG. ACM komt nog met een definitief besluit en houdt in afwachting daarvan alle onderzoeken naar toegang tot de netwerken van KPN en Glaspoort aan.

De ACM startte vorig jaar een marktanalyseonderzoek, nadat ze het risico zag dat de concurrentie met KPN belemmert kon worden door de tarieven en voorwaarden die het bedrijf hanteerde. Het gaat daarbij om KPN’s aanbod aan providers die geen eigen netwerk hebben en de netwerken van KPN en Glaspoort willen gebruiken om internet-, televisie en telefoniediensten te leveren aan een groot aantal klanten.

Bron: https://tweakers.net/nieuws/195106/kpn-stelt-voor-huur-van-zijn-glasvezelnetwerk-voor-concurrenten-te-verlagen.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.