Leden Europarlement steunen wetsvoorstel voor verbod anonieme cryptotransacties – IT Pro – Nieuws

Leden Europarlement steunen wetsvoorstel voor verbod anonieme cryptotransacties – IT Pro – Nieuws

Het probleem dat @D-e-n aanstipt, volgens mij, is dat die zelfverrijkers juist niet zitten te wachten op dit soort maatregelen, die willen juist zo weinig mogelijk overheidsbemoeienis en toezicht. Veel van de meest uitgesproken supporters van crypto, zijn ook heel kritisch tegen iedere vorm van overheid, vooral als dat gaat over belasting, transparantie en bestrijding van zaken als corruptie en fraude. Die bankensector wil niet meer van dit soort maatregelen, die wil juist minder toezicht, in de regel. De Silicon Valley-types en dergelijken net zo min.

De libertariërs, neoliberalisten en anderen in die hoek omarmen crypto en de marketing daaromheen, juist omdat het het makkelijker maakt om dat sociale vangnet dat je beschrijft te ondermijnen. De hyperrijken willen geen toezicht op geldstromen, integendeel: dan moeten ze straks alle belasting betalen die ze verschuldigd zijn.

Die enorme hoeveelheden geld die zijn bijgedrukt, waar je over klaagt? Direct gevolg van roep om hulp van die lui in de bankenwereld, die de winsten wel in eigen zak willen steken, liefst belastingvrij weggesluisd naar quasi-verborgen rekeningen, maar de verliezen liever over de hele bevolking delen. Als je de armoede wilt bestrijden, is het cruciaal dat je juist in beeld hebt waar die enorme winsten blijven, zodat je daar belasting kan ophalen om je sociale voorzieningen te betalen. Als de zelfverrijkers mensen weten te overtuigen dat het voorkomen van dergelijke transparantie goed is voor de gewone man, wordt die gewone man juist voor het karretje van het grote geld gespannen. Financiële transparantie is van levensbelang voor een goed functionerende samenleving, in die zin, juist om te voorkomen dat de bovenlaag van de elite alle macht en middelen naar zich toe trekt, terwijl de rest het zelf maar moet uitzoeken.

Het blijft me verbazen hoe vaak de belangen van de elite worden verdedigd, onder het mom van ‘de bevolking tegen de elite beschermen’. Dat is een indrukwekkend staaltje marketing, maar het klopt niet. Vermogensbelasting, vennootschapsbelasting, financiële transparantie, beperkingen op politieke donaties, allemaal in het belang van de gewone burger, maar geframed als een risico voor de democratie en/of samenleving. Juist om die democratie te beschermen zijn dergelijke ‘beperkingen’ cruciaal, omdat die juist het speelveld weer ietsje eerlijker kunnen maken.

Maar misschien begrijp ik @D-e-n helemaal verkeerd, dat kan natuurlijk :)

Bron: https://tweakers.net/nieuws/195104/leden-europarlement-steunen-wetsvoorstel-voor-verbod-anonieme-cryptotransacties.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.