LineageOS 19 op basis van Android 12 komt uit – Computer – Nieuws

LineageOS 19 op basis van Android 12 komt uit – Computer – Nieuws

De ontwikkelaars achter custom-rom LineageOS hebben versie 19 van de firmware uitgebracht. De software is gebaseerd op Android 12 en heeft ook het nieuwe Material You-ontwerp. Ondersteuning voor veel oudere toestellen verdwijnt.

Het nieuwe besturingssysteem maakt geen gebruik meer van subseries; volgens het nieuwe releasemodel heet het OS LineageOS 19 ‘en niet 19.0 of 19.1’, zeggen de makers. Dat doen de ontwikkelaars omdat de subversies ‘voor gebruikers weinig toevoegden’. Met het nieuwe model volgt Lineage ook het model van het Android Open Source Project, dat aan de basis van LineageOS staat.

De nieuwe versie van het besturingssysteem heeft voornamelijk veel kleine updates. Zo zijn programma’s zoals de Gallery, WebView en de eigen Jelly-browser bijgewerkt naar nieuwe versies. De dark mode is voortaan standaard in het OS en de volumeregelaar is verbeterd, zodat het een aparte pop-out wordt.

De makers waarschuwen wel dat veel oudere toestellen geen gebruik kunnen maken van het nieuwe OS. Dat komt doordat AOSP iptables heeft vervangen door eBPF als firewall in de kernel. Alleen apparaten die gebruikmaken van Linux-kernel 4.9 kunnen met eBPF overweg. “Normaal gesproken zou je dat kunnen backporten voor oudere kernelversies, maar op het moment is dat een uitdaging, zelfs voor iets dat er zo op lijkt als kernel 4.4″, schrijven de makers. Desondanks komt er wel een backport van Lineage voor telefoons op kernel 4.4, maar de makers waarschuwen dat telefoons met kernel 3.18 of lager geen updates meer kunnen krijgen.

Bron: https://tweakers.net/nieuws/196042/lineageos-19-op-basis-van-android-12-komt-uit.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.