Makers van Linux-distro Nitrux brengen alfaversie van responsieve Maui Shell uit – Computer – Nieuws

Makers van Linux-distro Nitrux brengen alfaversie van responsieve Maui Shell uit – Computer – Nieuws

De ontwikkelaars achter Linux-distributie NitruxOS hebben een nieuwe desktopomgeving gebouwd die is bedoeld voor gebruik op verschillende soorten apparaten. De ontwikkelaars hebben een eerste alfaversie uitgebracht van die convergent opgebouwde Maui Shell.

De makers van NitruxOS of NXOS bouwen al langer aan Maui Shell. Daarvan is nu een alfarelease verschenen. Er waren sinds vorige maand al wel losse builds beschikbaar van het OS, maar niet als officiële release. Gebruikers moeten die wel nog steeds compilen als ze de release willen gebruiken. Maui Shell bestaat uit Cash als de shellcontainer en Zpace als de composer. De ontwikkelaars zeggen in de alfaversie vooral veel aandacht te hebben besteed aan Cask.

NitruxOS

Het besturingssysteem is bedoeld voor gebruik op zowel desktops als telefoons en tablets. Dat gebeurt met cards die automatisch verkleinen als de gebruiker een kleiner scherm gebruikt. De kaarten zijn stackable, zeggen de makers, zodat ze op de desktop boven elkaar kunnen worden gebruikt. Die kunnen ook allemaal worden opgeroepen vanuit het statusbarmenu. Daar kunnen ook meteen de audio, bluetooth en helderheid worden geregeld.

De makers zeggen ook nieuwe kaarten te hebben gemaakt voor de mediaspeler, voor statussen en voor notificaties. Daarnaast is het dock aangepast, al zijn dat vooral visuele aanpassingen. De ontwikkelaars waarschuwen dat er nog veel bugs in de versie zitten, waaronder een bug waarbij het OS crasht als gebruikers bestanden slepen naar andere programma’s.

Bron: https://tweakers.net/nieuws/195266/makers-van-linux-distro-nitrux-brengen-alfaversie-van-responsieve-maui-shell-uit.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.