‘Meta brengt eerste versie AR-bril alleen uit voor ontwikkelaars’ – Gaming – Nieuws

‘Meta brengt eerste versie AR-bril alleen uit voor ontwikkelaars’ – Gaming – Nieuws

Ja, AR lijkt echt lastiger dan gedacht, technisch gezien. De beste bril is de Hololens 2 en daar loop je niet voor de lol mee over straat :+ En hij is veel te duur om aan consumenten te verkopen.

De enige bril die een beetje acceptabel is om te dragen, is de Vuzix Blade. Maar dat is geen echte AR bril, hij projecteert alleen maar een beeld op een vaste plek zoals de Google Glass ook deed. Hij brengt niet je omgeving in kaart tot een 3D beeld enzo. En het beeld zit maar in 1 oog dus het heeft niet eens diepte.

Vuzix heeft deze bril met name op ‘consumenten’ gericht werd me door hen verteld op een beurs (in 2018 dus wellicht zijn ze nu van visie veranderd), maar hoe dan is me niet duidelijk. Er is geen app ecosysteem voor consumenten en ook doen ze niet aan marketing. En de enterprise functies (beheer enzo) van de “losse display projector op een arm” produkten die ze aan zakelijke gebruikers verkopen is er niet op beschikbaar waardoor deze voor grote bedrijven afvalt. Het ding is te koop maar ze doen er niet veel aan om er daadwerkelijk veel van te verkopen… Ik vind het een vreemde positionering.

Ik heb de blade zelf opgehad en hoewel ik hem te duur vond (rond de 1000 euro) was me als consument ook gewoon niet duidelijk wat ik er aan had. Er waren enkele theoretische showcases op de beurs maar niets dat ik daadwerkelijk zou kunnen doen als ik hem op dat moment had gekocht.

Van die “losse display op een arm” M400 headset hebben we er wel veel op het werk maar het ding is een ‘crime’ in het gebruik. Geeft hoofdpijn en het is een onhandige setup met een losse powerbank die aan de andere kant van het montuur zit met een losse kabel ertussen… De Blade is veel cooler maar de beheerfuncties zijn er niet beschikbaar (“want niet op enterprise gericht”) dus we kunnen er niks mee. Over het algemeen gebruiken we nu de RealWear HMT-1, ook zo’n oude stijl produkt met een display op een arm maar de ergonomie is daar wat beter (niet veel maar je moet toch wat…)

Maargoed de markt weet dus totaal niet wat die met AR aanmoet, met name wanneer het aankomt op consumenten. En de techniek staat in de kinderschoenen en is duur, groot en zwaar. Het is redelijk optimistisch geweest van Meta om te verwachten dat ze dat zeer snel zouden kunnen oplossen.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 10 juni 2022 15:42]

Bron: https://tweakers.net/nieuws/197818/meta-brengt-eerste-versie-ar-bril-alleen-uit-voor-ontwikkelaars.html

Giliam Budel

Giliam Budel is bij InternetBlabla.nl betrokken sinds 2020. Giliam is opgegroeid in een klein dorp nabij Utrecht. Ze verhuisde naar Breda om te studeren. Voordat ze betrokken raakte bij InternetBlaBla.nl heeft Giliam even als freelance journalist gewerkt bij een aantal radio stations. Daar versloeg ze politieke en economische verhalen met een digitale component.